A nemzeti rendeletek miatt felszámolta magát a partinás Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus

Szomorú vasárnapra virradt a cirkuszművészet a Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus híre kapcsán.

 

„A Fővárosi Nagycirkusz, az Artistaművészek Szakszervezete, valamint a Baross Imre Artistaképző Intézet tanárai és diákjai döbbenten fogadták a hírt, miszerint a világ első, több évszázados múltra visszatekintő, legtradicionálisabb klasszikus cirkusza, a Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus bezárja kapuit. A vezetőség bejelentette: utolsó előadásukat idén májusban tartják.

 

A bejelentés a végtelen szomorúságon túl egyben vészharang is! Ahol nem tudják időben megújítani, korunkhoz frissíteni az előadó-művészet e varázslatos ágát - az emberi teljesítőképesség határait feszegető, az ember által létrehozható csoda művészetét -; ahol a közösség, a kulturális kormányzat nem támogatja ezt a művészeti ágat; ahol nem segíti kiváló oktatás, szakképzés s teljes életpályamodell a szakmai fejlődést, ott nincs mese, bezár, megszűnik ez az évszázados hagyományokkal bíró művészeti ág.

 

A hír felemelt mutatóujj itt, Európa közepén: vigyázzuk, figyeljük, őrizzük azt a felbecsülhetetlen értéket, amely nekünk van! Előre a cirkuszművészet megújítása, fejlesztése, újragondolása és az értékek továbbvitele útján!"

 

Fekete Péter igazgató, Fővárosi Nagycirkusz

Eötvös Tibor elnök, Artistaművészek Szakszervezete

Murainé Szakáts Ildikó igazgató, Baross Imre Artistaképző Intézet

 

https://www.theguardian.com/us-news/2017/jan/15/after-146-years-the-ringling-bros-and-barnum-bailey-circus-is-to-close