A művészet templomai - Botticelli: Dante pokla

A művészet templomai című, Itália gazdag kulturális örökségét bemutató ismeretterjesztő sorozat következő epizódja a reneszánsz egyik leghíresebb alkotója, Sandro Botticelli munkásságának egy kevéssé ismert részébe enged betekintést.

 

A német-olasz koprodukcióban készült Botticelli: Dante pokla (Botticelli: Inferno) című film egy európán átívelő, izgalmas művészettörténeti nyomozást mutat be, feltárva azoknak a különös rézkarcoknak a hátterét, amelyeket Botticelli pályája utolsó évtizedében készített Dante Isteni színjátékának illusztrálásához.

 

A Da Vinci-kód és az Angyalok és démonok világsikerét követően 2016 októberében került a mozikba Dan Brown könyvsorozatának harmadik filmadaptációja, az Inferno, Tom Hanksszel a főszerepben.  A történet szorosan kapcsolódik azokhoz a különleges rézkarcokhoz, amelyeket Botticelli pályája utolsó éveiben, Dante Isteni színjáték című művének illusztrálásához készített, csaknem egy évtizednyi munkával.

 

Vajon mi az igazság ezeknek a rejtélyes rézkarcoknak, különösen A Pokol térképének (Inferno) a hátterében?

Miért maradtak befejezetlenek ezek a művek, és miért tűntek el hosszú időre a történelem forgatagában?

Hogyan találták meg újra, és milyen felfedezések kerültek napvilágra, miután a rajzok nagy részét sikerült végre összefűzni és milliméterről milliméterre átvizsgálni?

Ilyen kérdésekre keresi a választ a film, amely egy izgalmas művészettörténeti nyomozás során felfedi Botticelli Isteni színjáték-illusztrációinak titkait, feltárva egy eddig rejtett és meglepően sötét oldalát a Vénusz születése és A tavasz (La Primavera) remekművek ünnepelt alkotójának.

 

A filmet február 16-tól vetítik a hazai filmszínházak. Budapesten kizárólag az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén vetítik, eredeti nyelven, magyar felirattal. A vetítési helyszínek részletes listája a film Facebook-oldalán olvasható.

 

A művészet templomai - Botticelli: Dante pokla

színes, feliratos olasz-német ismeretterjesztő film

rendező, forgatókönyv: Ralph Loop

operatőr: Tobias Rupp

producer: Irene Höfer, Michael Heiks

zene: Stuart Roslyn

Forgalmazza a Pannonia Entertainment

Korhatár: 12 éven aluliaknak nem ajánlott

Bemutató: 2017. február 16.

 

https://facebook.com/AMuveszetTemplomai

https://www.youtube.com/watch?v=CUMCWHyXYYE

http://pannonia-entertainment.com

 

Lantai József