Múzeum + LABIRINTUS a Magyar Nemzeti Galériában

A februári Múzeum+ témája a Labirintus. Szimbólumok, titkok, útvesztők - legyen szó a lélekről, a hitről, költészetről, vagy zenéről, a Labirintus élménye az ember egyik legősibb tapasztalata. A téma különös aktualitását az időszaki kiállítás adja. Árny a kövön. Ország Lili művészete címmel a modern magyar művészet egyik legeredetibb alkotójának az életműve látható a Magyar Nemzeti Galériában.

 

A minden korábbinál átfogóbb kiállításon Ország Lili eredeti elképzelésének megfelelően felépült a Labirintus, benne a több mint ötven darabos labirintus-sorozattal, mely ebben a teljességében korábban még sosem volt látható. A Múzeum+ Labirintus est vendég tárlatvezetője Gerevich József pszichiáter, az este során az érdeklődőket Hrutka Róbert és Alex Fender által megzenésített Pilinkszky-versek, Lilith-Fekete Hold címmel Gergye Krisztián Társulatának táncperformansza, élő múzeumcafé beszélgetés, kreatív workshop és Skizo borkóstoló is várja.

 

Programok:

19.30 Gerevich József pszichiáter

20. századi művészet

 

Séták a gyűjteményben

18.15 és 20.00 Szimbólumok labirintusában - Mertus Ági tárlatvezetése a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban és az állandó gyűjteményben

19.00 és 20.45 Rejtelmek labirintusában (Csáth Géza) - irodalom és festészet a huszadik század első felében - Mácsay Kriszta tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban

19.45 There is no need to build a labyrinth since the whole world is one - Guided tour in English with Eveleyn Brockmann in the permanent collections

 

18.00-19.00 Élő múzeumcafé beszélgetés

Ország Lili labirintusai

Árny a kövön címmel látható a Nemzeti Galériában Ország Lili eddigi legnagyobb életmű-kiállítása. A beszélgetésen a művészről, különleges képi világáról, a kiállításról és az Ország Lili munkáit megőrző műgyűjtőkről kérdezik a vendégeket.

A beszélgetés résztvevői:

Kolozsváry Marianna művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Osztályának főmuzeológusa, a kiállítás kurátora,

Lajtai Péter képzőművész, az Ország Lili kiállítás katalógusának egyik szerzője és

Kieselbach Tamás művészettörténész, a Kieselbach Galéria és Aukciósház vezetője.

Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője

 

19.30 Zsidóság és kereszténység. Szimbólumok Ország Lili művészetében.

Ország Lili művészetében egyszerre fedezhetők fel a zsidó szimbólumok, az Aranyváros képe és a keresztény misztika keresése. Az életmű kiállításhoz kapcsolódóan püspök és rabbi beszélget Ország Lili művészetéről és az alkotások által felvetett kérdésekről.

A beszélgetés résztvevői:

Fabiny Tamás evangélikus püspök és Fináli Gábor rabbi.

Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus

 

18.45 Koncert - Pilinszky-est

Alexa (Alex Fender) első önálló albuma ősszel jelenik meg a Tom-Tom Records gondozásában. Az anyag Pilinszky János, Hrutka Róbert és Alexa által megzenésített versei (Parafrázis, Ne félj, Mégis nehéz, Kihűlt világ...), valamint Bereményi Géza, a költő életéről írt dalszövegére építették fel a varázslatos zenei utazást.

Alexa, aki nem csak énekesként, de zeneszerzőként és szövegíróként is ugyanúgy magára vonzotta a figyelmet, most egy illusztris zenei csapattal az oldalán lép színpadra. Az est különlegessége, hogy Pilinszky sűrű világa a finom, lágy hangszerelésnek köszönhetően könnyebben fogyaszthatóvá válik, de ugyanakkor meg is érinti a közönséget.

Hrutka Róbert - gitár, ének I Alex Fender - ének I Kalmus Felicián - cselló

 

20.30 TÁNC LILITh - fekete hold - Gergye Krisztián Társulata

Rendezés, koreográfia, látvány: Gergye Krisztián

Szereplők: Barabás Anita és Gergye Krisztián

Bábterv: Hoffer Károly I Jelmez: Béres Móni I Díszlet: Zöldy Z. Gergő

Zene: Schubert - G major quartet az Accord Quartet előadásában

„Kedves nézőink!

A LILIth című előadásunkra, kérjük, hozzanak magukkal egy TÉGLÁT! Lehet kicsi, nagy, töredezett, új... A tégla az előadás részévé válik majd. Kiderül, tudunk-e közösen falat emelni magunk köré vagy magunk elé.

Komolyan gondoljuk, bár a gesztus nem kitétel!"

Fekete ruhás nő fehér fátyollal az arca előtt érkezik a lépcsőn. Egy sziluett. A fekete ruhás nő alakja meg-megrezdül. Mintha valamilyen mágneses vonzás hívná, szippantaná fölfelé.

A jelenléte illékony, érzékeny. Bármely pillanatban eltűnhetne a szemünk láttára.

Útvesztőből ki vagy éppen be? Őt követve haladunk előre, míg ő visszapörgeti az időt.

A belépő egy darab tégla. De vajon mit rejt az a fekete kocka? Meglátjuk.

Gergye Krisztián Társulatának az ezen az estén először bemutatásra kerülő LILIth című előadása igazi kuriózum. Ország Lili előtt tiszteleg az Árny a kövön című életmű-kiállítás apropóján a Magyar Nemzeti Galéria Kupolacsarnokában tánccal, bábbal, árnyakkal. A közönség nem csak nézője lesz az eseményeknek, hanem szereplőkké is válnak Gergye Krisztián és Ország Lili közösen teremtett világában.

Gergye Krisztián performansza a tánc találkozása Ország Lili képzőművészetével és a bábművészettel, amely a személyességet és az emberi test magányát vizsgálja.

 

18.00-21.30 Workshop

Útvesztőben - Labirintus formájú talizmán készíthető papírból és fonalból egy kis aranyfénnyel

 

BOR SkizoBor

TEAHÁZ Big Ben

A programváltozás jogát fenntartják!

„Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken - műtárgyvédelmi követelmények miatt - csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!"

 

Jegyárak: Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy: 2000 Ft

A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.

 

2017. február 16., csütörtök, 18.00-22.00

MÚZEUM+ LABIRINTUS

Magyar Nemzeti Galéria

 

http://mng.hu

 

Lantai József