TESTRŐL ÉS LÉLEKRŐL – Enyedi Ildikó új filmje

Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas, érdemes művész a Berlinálé versenyprogramjára igen különös filmet készített, amelyet 2017. március 2-től a Mozinet hálózatában, a hazai mozikban is láthatunk.

Ebben a 116 perces filmben semmi nem szokványos, például a két főszereplő: Borbély Alexandra, a Katona József Színház művésze, itt elsőfilmes; a másik Morcsányi Géza, a Líra Kiadói Csoport igazgatója (20 évig a Magvető Könyvkiadó igazgatója volt), most itt elsőfilmes. Nem értjük, miért rá esett a rendezőnő választása, bár a szerepét jól alakítja. Abszurd és meglepő történet, hogy a fiatal állatorvosnő éjszakánként ugyanazt álmodja, mint a főnöke: gyönyörű téli erdőben egy szarvas és egy ünő táplálékot keres, és nagy nehezen talál a hó alatt, mindketten még az ízét is elmondják. Az őket körülvevő mindennapi valóság szintén abszurd: marhavágóhídon, térdig vérben dolgoznak. Látjuk a hatalmas állatok feldarabolását, osztályozását, majd a nyugalmas ebédlőben találkozik a két ember. Szóba állni is nehezükre esik egymással.

Az intézményben pszichológus (Tenki Réka) vizsgálja a munkatársakat, ekkor derül fény a különös, közös álomra. Senki sem hisz nekik. Megpróbálnak egy szobában aludni, hogy előjön-e az álom. Újra távolodnak egymástól, bár a vonzódásuk lassan nyilvánvalóvá válik. Mindketten túlzottan tartózkodóak. Az idősebb férfi testi hibás, a fiatalabb lány, hiába okos, suta a női hódítás terén. Lelki életük a vadak tökéletességéhez hasonlítható.

Enyedi Ildikó hatalmas játékot űz a bizarr ellentétek sorával, Coppola stílusában időt is hagy rá - talán olykor túl sokat. Egyelőre többet nem árulhatunk el a filmről. Kiss Benjámin plakátján a lehunyt szemű női főszereplő lelkének titkaira utal. A további szereplők: Békés Itala, Jordán Tamás, Mácsai Pál, Schneider Zoltán, Nagy Ervin. Az Inforg - M&M Filmgyártó producerei: Mécs Mónika, Muhi András, Mesterházy Ernő. A remek operatőr külön említendő: Herbai Máté.

2017. február 26-tól március 5-ig a Magyar Filmhéten 23 kategóriában versenyeznek a filmek a Cinema City Aréna Moziban és idén először tíz vidéki városban is. 16 év felettieknek ajánlják.

DOBI ILDIKÓ