Kitüntetések

Elefánt RendjelElefánt RendjelSzeretnék a kitüntetésekről írni. Amikor kissé utánanéztem a témának, kiderült, hogy nagyjából háromszáz ország ötezernél is több kitüntetését ismeri a tudomány. Amelynek két ága is foglalkozik vele, a heraldika (címertan) és a numizmatika (éremtan). Állatszerető (állatbarát, állatvédő, állattartó) ember lévén kiemeltem azokat a kitüntetéseket, amelyeket állatokról neveztek el. Bőven akadtak, lehetett belőlük szemezgetni.

   Elefánt Rendjel. A Dán Királyság legmagasabb kitüntetése. I. Keresztély király alapította, szinte kizárólag királyi családok tagjainak és államfőknek adományozzák. Megkapta a többi között II. Erzsébet királynő, Winston Churchill, Reza Pahlavi iráni sah, Akihitó japán császár és Horthy Miklós is

   Arany Oroszlán Rendjel. I. Vilmos, hesseni választófejedelem alapította négy fokozatban 1848-ban. Létezik a Feth-Ali perzsa sah által 1808-ban alapított Nap és Oroszlán Rend nevű kitüntetés is.

   Fehér Sas Rendjel. Lengyelország legmagasabb és egyben legrégibb kitüntetése, amellyel mind a katonai, mind a civil teljesítményt jutalmazzák. A rendet 1705-ben alapította Erős Ágost. Megkapta a többi között Hailé Szelasszié etióp császár, III. Borisz bolgár cár, Benito Mussolini, Gerhard Schrőder német kancellásr és Göncz Árpád. Létezik Német Sasrend is.

   Vörös Sasrend Nagykeresztje. Poroszország uralkodója által 1792-től az I. Világháború végéig adományozott katonai és polgári kitüntetés. Megkapta a többi között Otto von Bismarck, Paul von Hindenburg és Talleyrand herceg.

  Medve Rendjel. A „táncoló" bécsi kongresszus (1815) által létrehozott Anhalt Hercegség kitüntetése volt. A hercegség területileg nem azonos a mai Szász-Anhalt Szövetségi Köztársasággal.

   Fehér Sólyom Rendjel. Ágost, szász választófejedelem alapította ugyancsak 1815-ben. (Az uralkodót hű emberei Augustus császárnak nevezték.).

   Arany Griff  Rendjel. II. Károly mecklenburgi nagyherceg alapította a XVIII. században. 2015-ben egyik honfitársunk hagyományőrző Arany Griff Rendet alapított, kitüntetést még nem osztottak. Megjegyzem a griff nem igazi állat, „csak" mitológiai lény, oroszlán teste és sas szárnyai vannak.

   Sárkány Rendjel. IV. Jenő pápa alapította, viselőit nem sikerült felderítenem. Kínában is adományoztak Sárkány Rendet a XIX. században. A sárkány szintén nem igazi állat. Mitológiai lény, hatalmas hüllőre hasonlít.

Láng Róbert