Németország Európa turizmusában -- A DZT éves beszámolója

Luther útLuther útA német turizmus magyarországi képviselet-vezetője, Czeiszing Miklós elmondta a szakmában dolgozó újságíróknak, hogy 2016 minden szempontból különleges évnek számított, mert a turizmus ún. „puha terület", vagyis azonnal érzékenyen válaszol a világ eseményeire. A Német Turisztikai Hivatal (DZT) évente tematikus kampányokat szervez a látogatók csábítására. Ennek következtében 2016-ban egymillióval tudta növelni az ott töltött vendégéjszakák számát! Tehát 2015-höz képest 1,4%-kal jobb eredményt ért el. Az összes európai beutazó 52%-át a németek mondhatják magukénak 80 millió vendégéjszakával! 2015 egyébként ifj. Lucas Cranach születésének 500. évfordulója volt, 2016-ot pedig a természetjárás évének nyilvánították.

Magyarország mint küldőpiac a tavalyi 0,8%os csökkenés mellett is vizonylag jól szerepelt. A több mint tíz szálláshellyel rendelkező vendéglátóhelyeken a magyar utazók 664 601 vendégéjszakát töltöttek, sőt - Horvátország, Olaszország és Románia előtt - a leginkább kedvelt úti célok közé tartozott. A magyarok 64%-a a szabadidejét töltötte Németországban, az üzleti céllal utazók a maradék 36%-ot tették ki. A magyar utazók elsősorban Bajorországba, másodsorban Baden-Württenberg tartományba, harmadsorban Észak-Rajna Westfáliába érkeztek, azaz Berlinben, Münchenben, Frankfurtban és/vagy Hamburgban üdültek.

A németországi turizmus legfőbb partnerei: Franciaország, Belgium, Spanyolország, Lengyelország, utána Svájc, Hollandia, Dánia és Ausztria következik. Nagy-Britannia a Brexit miatt, Olaszország a gazdasági helyzet miatt küldött tavaly kevesebb turistát. Az Amerikai Egyesült Államokból érkezők száma viszont 2,5%-kal növekedett.

A 2017-es évet Luther és a reformáció évének nyilvánították. A reformációt a világon mintegy 400 millió ember mondhatja kulturális örökségének. Ugyancsak idén tartják a hétévente rendezett dokumenta 14. nevű modern képzőművészeti tárlatot és az IGA Berlin című kertészeti kiállítást. Előre tudható, hogy a 2018-as évben a kulináris Németország, 2019-ben a Százéves Bauhaus, 2020-ban Beethoven 250. születésnapja, 2021-ben a Bibliafordítás éve lesz a kampány vezérelve.

A Luther-évre ugyancsak remekül felkészültek a DZT munkatársai: a www.germany.travel/luther oldalon spirituális utazást kínálnak a reformáció helyszíneire; a Playmobillal közösen alkottak egy Luther-figurát; speciális szemüvegen keresztül végigvezetnek Luther útvonalain; Luther nyomában címmel a Hibernia Kiadó részletes térképet bocsátott közre a nyolc tematikus útvonalon. A legfőbb állomások: Eisleben, Halle, Wittenberg, Eisenach, Erfurt, Lipcse, Zwickau, Drezda és összesen 36 tematikus helyszín, ahol Luther Márton a munkásságát kifejtette: kudarcok, sikerek, szövetségesek és ellenségek kíséretében - 1517. október 31. óta, amikor a wittenbergi vártemplom kapujára kiszögezte 95 tanát a katolikusok áruba bocsátott búcsúcédulái és anyagias gyakorlatai miatt.

A DB Bahn biztonságos, gyors és kényelmes utazást kínál a Luther-útvonalakon 29 eurótól (www.bahn.com).  Az útvonalak részletesen megtalálhatók a www.germany.travel/luther-route 1-8-ig terjedő oldalain. Tizennégy helyszínen fogadja a látogatót időszaki kiállításokkal, valamint decembertől hatalmas karácsonyi vásár várja az érdeklődőket a wittenbergi Luther-szobornál.

Szép utazást kívánunk idén is a gyönyörű Németország tájain! Aki idén nem teheti meg, hogy külföldre látogasson, annak ajánljuk a Deák téren lévő Evangélikus Múzeum új időszaki kiállítását! Az is megér egy misét!

DOBI ILDIKÓ