Előselejtező

Tisztelt Norma Jeane Mortenson!

   Levelét, fényképét, életrajzát és CD-kazettáját a hangjával megkaptuk. Sajnálattal értesítem, hogy nem került be a tízezer pályázó előselejtezős lány közé. Szépségversenyünk hagyománya tisztességes módon közölni a jelentkezőkkel, miért estek ki valamelyik selejtező során.

   Ön 1996. június 1-jén született, tehát 21 éves és ez az egyetlen kritérium, amelynek megfelel. De sajnos csak 170 centiéter magas és ez alaposan eltér a megkövetelt minimális, 175 centiméteres normától. Ezt egészen kivételes esetben még el tudtuk volna nézni. De a derék-csípő aránytól már nem tudunk eltekinteni, mert ez a fizikai szépség egyik fontos alkotóeleme a nőknél és ideális esetben a hányados 0,68.  Nem nevezem meg az Ön derekának és csípőjének arányát, hiszen jól tudja, pályázatában megadta. Mellmérete sem elfogadható, 4 százalékkal nagyobb az ideálisnál, ez is kizáró ok nálunk. Testsúlya 65 kilogramm, a Miss America semmilyen körülmények között nem lehet 58 kilogrammnál több.

   Ön a 20th Century Fox és a Columbia Pictures filmstúdióknál pin-up girlként szerepelt, ez is kizáró ok. Nem beszélve arról, hogy David Conover fotoművész Los Angelesben aktfotó sorozatot készített magáról, amikor még alig múlt 18 éves. A képek egy éven belül nagy példányszámban kerültek forgalomba. Még a címlapokra is rákerült egy sor férfimagazinban, például a Pageant, a U.S. Camera, a Laff és a Peek folyóiratokban.

   Mozdulatai merevek, mesterkéltek, szépen mosolyog, de nem őszintén, inkább úgy néz ki, mint egy gyönyörű viaszfigura Madame Tussaud panoptikumában Las Vegasban. Hangja nem kellemetlen, de csengése nem üti meg a mértékünket. Tanulmányozza Beyoncé és Adele DVD-kazettáit, rájön, hogy mit kifogásolunk.

   Dicséretes, hogy gyári munkáslányként dolgozott szorgalmasan, de sajnos elmulasztott  érettségi vizsgát tenni. Nálunk követelmény legalább egy idegen nyelv (lehetőleg francia, olasz, spanyol, portugál) tudása és a középfokú vizsga igazolása. Ilyen bizonyítványt nem csatolt jelentkezési lapjához.

   Mint a többi pályázó esetében, Önről is beszereztük a körzeti háziorvos igazolását. Sajnos lehangoló eredményt kaptunk. Gyakran depressziótól és szorongásoktól szenved, ezek ellen barbiturát készítményeket szed. Ha így folytatja, 36 éves korában a legrosszabb is bekövetkezhet. Az IQ-járól szóló hivatalos tesztet sem találtuk a pályázat mellékleteként.

   Remélem belátja, hogy mindezek figyelme vételével nem jutott be a tízezres döntőbe. Nagyon sajnáljuk, ne keseredjen el. Szívélyesen üdvözli a Miss America 2017. zsűrijének elnökhelyettese.

*

Ezt a levelet kapná Marilyn Monroe, ha most lenne 21 éves és jelentkezett volna a szépségversenyre. Változnak az idők. És a szépségideálok is.

 

Láng Róbert