A kis hableány

A kis hableány, Edvard Eriksen alkotásaA kis hableány, Edvard Eriksen alkotásaKoppenhágában is van Városliget, nagyjából akkora, mint a miénk. Churchill-parknak hívják. Ha II. Margit dán királynő elrendelné, hogy vágjanak ki egy csomó fát és helyén épület álljon, legott kitörne a forradalom és szabadságharc, kikiáltanák a Köztársaságot, ahol nem fordulhatna elő ilyesmi. A park északi oldala benyúlik a tengeri kikötőbe. Ott található a város jelképe, a kis hableány szobor.

   Az Andersen-mese hősnője világhírű. A kisregény igen lerövidítve és a horrorisztikus részeket átugorva a következőkről szól. A kis hableány egy sellő, deréktól felfelé leány, lefelé hal. A víz alatt él apjával, a tenger királyával, nagyanyjával, és öt nővérével. A testvérek között egy-egy év a korkülönbség. Mikor egy hableány tizenöt éves lesz, a felszínre úszik, hogy megtekintse a földi világot. A kis hableány minden nővére megjárja a felszínt, ő pedig irigykedve és elbűvölve hallgatja beszámolóikat.

   Mikor végre ő következik a sorban, meglát egy hajót, rajta egy jóképű herceggel, akibe beleszeret. Hatalmas vihar kerekedik, a hajó elmerül, a kis hableány megmenti a herceget a  haláltól. Kivonszolja a partra, ahol egy templom áll nem messze. Addig vár a parton, míg egy apáca meg nem találja elalélt szerelmét.

     A kis hableány visszatér a tenger birodalmába, megkérdezi nagyanyját, hogy az emberek örökké élnek-e? A nagyanyja elmagyarázza, hogy az emberi élet jóval rövidebb, mint a sellőké, akik akár több száz évig is élnek. Ugyanakkor, ha egy sellő meghal, tajtékká válik a tengeren, és szertefoszlik, míg az emberek halhatatlan lélekkel rendelkeznek, örök életük lesz a mennyben.

   A kis hableány vágyakozni kezd a herceg és a halhatatlan lélek után, ezért felkeresi a tengeri boszorkányt, aki olyan varázsitalt kever, amitől lábai lesznek. A boszorkány figyelmezteti, ha emberré válik, sosem tud többé visszatérni a tengerbe. A varázsitalt meginni fájdalmas lesz, de két gyönyörű lába nő, amellyel úgy tud majd táncolni, mint senki emberfia. De csak akkor juthat halhatatlan lélekhez, ha megcsókolják az igaz szerelem csókjával, vagyis ha a herceg viszonozza a szerelmét és feleségül veszi.

   Az alku megköttetik, a sellő megissza a varázsitalt. Találkozik a herceggel, aki vonzódik hozzá, mert gyönyörű, kecses és méltóságteljes. Leginkább a lány táncát szereti nézni, és a lány táncol is neki. De a herceg apja úgy dönt, hogy fiának feleségül kell vennie a szomszéd királyság hercegnőjét. A herceg bevallja a kis hableánynak, hogy őt szereti, de egy apáca megmentette az életét, ezért hálából őt veszi feleségül. (Ha még ez sem elég bonyolult, kiderül, hogy az apáca és a feleségnek kiszemelt hercegnő ugyanaz a személy.)

     Az esküvőn a kis hableánynak megszakad a szíve. A teste tajtékká változik, ám lelke nem foszlik semmivé. Találkozik a többi lélekkel, akik elmondják neki, hogy azért nem pusztult el, mert olyan erős szívvel vágyott a halhatatlan lélekre. Most a levegő leánya lett, de jótéteményekkel kiérdemelheti a lelket, amire vágyik, és felemelkedhet a mennyekbe.

*

 

Lehetetlen nem észrevenni a történetnek a görög-római mitológiához való kapcsolódásait. A szobrot 1913-ban avatták fel, a kis hableány a világ leggyakrabban fényképezett leánya. Történetéből rajzfilm és színdarab is készült. Helyén csupán másolata áll, ugyanis a vandálok rendszeresen megcsonkítják, lefűrészelik a fejét. Akkor gyorsan pótolják a következő másolattal.

Láng Róbert