Euroépítészet a Fugában

Vajon mire fordítja Észtország az Európai Uniótól származó támogatási összegeket? Ennek jártak utána az Euroépítészet c. kiállítás kurátorai, Karin Bachmann, Merle Karro-Kalberg és Anna-Liisa Unt.

 

A budapesti FUGA-ban, az Észt hét keretében március 14-én megnyíló tárlat 10 objektumot mutat be: felújításokat, új épületeket és tájépítészeti projekteket, köztük a kreatív örökségvédelem egyik iskolapéldájává vált Kultúrkatlannal vagy a nemzeti identitás részét képező Dalosünnep pärnui helyszínével. A kiállításon látható audiovizuális anyagot Jan Kaus szépirodalmi szövegei egészítik ki.

 

Az Észt Építészek Szövetségének kiállítása a 2006 és 2015 között Észtországban uniós támogatással megvalósult projektekből ad ízelítőt, amelyek jelentős és felismerhető réteget képeznek az észt város- és tájépítészetben. Elképzelhető, hogy néhány évtized múlva ezekre az épületekre és létesítményekre egy önálló korszak képviselőiként tekintünk majd, az észtországi német kúriaépítészettel vagy a szovjet-észt korszak építészetével azonos fajsúlyú kategóriaként. Talán éppen az euroépítészet terminussal illetjük majd őket.

 

Újonnan épített vagy felújított gimnáziumok, óvodák, akadálymentesített utak, sportkomplexumok és egyéb objektumok szerepelnek a sorban. Különösen figyelemre méltó az EU-támogatások hatása a múzeumok és látogatóközpontok fejlődésére - Észtország múzeumai épp ezeknek köszönhetően léptek ki gyűjteménygondozó szerepkörükből, és váltak modern szabadidős létesítményekké.

 

Merle Karro-Kalberg, Karin Bachmann és Anna-Liisa Unt kurátorok arra a kérdésre keresnek választ, hogy milyen változásokat hozott az észt építészetben az uniós források bevonása, hogyan hat az életminőségre a minőségi építészet, és milyen tényezők együtthatása szükséges ahhoz, hogy az uniós támogatások segítségével minőségi élettér jöjjön létre.

A kiállítás kurátorainak céljai között szerepelt, hogy eljuttassák a közönséghez azt az üzenetet, mi szerint a minőséghez való következetes ragaszkodás végül mindig megtérül, és a minőségi építészet nem extra kiadás, hanem a társadalmi problémák megoldásának természetes részét képezi.

 

2007 és 2013 között Észtországban Európai Uniós támogatásból felépült vagy felújításra került:

 • 60 óvoda
 • 75 iskola
 • 44 kulturális intézmény
 • 27 szociális intézmény
 • 60 km országút
 • 7 egyetemi épület
 • 100 000 ember jutott tiszta ivóvízhez, és korszerűsítették az ivóvíz- és csatornarendszert

 

A legtöbb pénzbeli támogatás

 • környezetgazdálkodásra (718 millió euró)
 • szállításra (636 millió euró)
 • vállalkozásfejlesztésre és turizmusra (493 millió euró)
 • tudományra és fejlesztésre (413 millió euró)
 • regionális fejlesztésekre (389 millió euró) jutott.

(Észt Köztársaság kormánya)

 

Az Észt hét keretében látható Euroépítészet c. kiállítás az Észt Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

www.esztorszag.hu/cikk/eszt-het-2017

https://vimeo.com/206079585

www.facebook.com/EsztIntezet

 

Lantai József