Arany evőeszköz

Arany barokk 24 karátos aranyozott extra luxus evőeszköz készlet 12 személyes 70darabos. Foto: Galéria SavariaArany barokk 24 karátos aranyozott extra luxus evőeszköz készlet 12 személyes 70darabos. Foto: Galéria SavariaZilahy Lajos, a Dukay-család c. nagyregényében szerepel a következő. Amikor gróf  Dukay István a háború elől menekül, magával viszi a százszemélyes arany evőeszköz készletet. Roppantul imponált nekem ez az óriási érték. Nem is sejtettem, hogy találkozom majd egy hasonló történettel.

    Néhai munkaadóm, az Óra- és Ékszeripari Vállalat több lábon állt. Bocsánat a képzavarért, de manapság így mondják. Még felsorolni is sok lenne, mivel foglalkoztunk az  ékszergyártáson kívül. Például evőeszköz üzemünk is volt. Igen nyereséges, megrendelésekkel bőven ellátva. Az evőeszközök préseléssel, alumíniumból, acélból, alpakkából, ezüstből, még műanyag is készültek.

   A sok országba exportáló cégnek széleskörű kapcsolatai voltak külföldi megrendelőkkel. Egy alkalommal indiai vállalattól kaptunk ajánlatkérő levelet tizenkét-személyes arany evőeszköz készletet rendelnének  Aranyműves mestereink még soha nem találkoztak arany evőeszközökkel. Érdeklődtünk neves európai és amerikai gyártóknál, mindenhonnan nemleges választ kaptunk. Válaszolni, árajánlatot tenni mégis csak kellett, ezért a közvetett utat választottam.

   A továbbiakban az érthetőség kedvéért jelenlegi árakhoz alakíva (valorizálva) folytatom a történetet. A tizenkét-személyes ezüst evőeszköz készlet súlya nagyjából 5.000 gramm. A díszdobozok, vagy inkább ládák, tokok sokféle evőeszközt tartalmaznak. Kés, villa (előételhez, főételhez, pecsenyéhez, salátához, desszerthez), halkés, halvilla, rákkés, rákvilla, osztriga villa, mokkás-, kávés-, leveses-, merő-, szószos-, fagylalt- és tálalókanál, tortalapát, nem sorolom tovább.

   Az arany fajsúlya 19, az ezüsté 10,5. Tehát a tizenkét-személyes arany evőeszköz készlet súlya 9.050 gramm lenne. Ha 14-karátos aranyból készítjük, akkor nagyjából 1 milliárd 100 millió forint, 3,7 millió dollár. De ez csak az anyagár. Munkabér, a gépek, szerszámok amortizációja, közterhek, nyereség, összesen 4 millió dollár. Levél ment, válasz jött.

   Tévedés lehet a dologban, írták Az aranyat nem az alapanyagra, hanem a színre értették. Tehát megfelelő lenne 750-es finomságú ezüstből, kopásállóan bearanyozva. Galvanizáló műhelyünk is volt, a rendelés teljesítésének nem lehetett akadálya..

   Most, hogy mindenható Google is van, utána néztem az arany evőeszközök létezésének. Sehol nem találtam nyomát. Ahol mégis, ott kiderült, aranyozott evőeszközt ajánlanak. Állítólag Erzsébet angol királynőnek van arany evőeszköz-készlete a Tower kincstárában. (Enni nagyon nehezen lehetne vele a súlya miatt.)

   Zilahy Lajos könyvében szereplő vagyontárgy az írói képzelet szüleménye.

Láng Róbert