Aggódik az Állatkert Nur-Nuru-Binért

Az Állatkert munkatársai egy emberként aggódnak a néhány napja gyengélkedő koaláért. Az elvégzett vizsgálat eredménye szerint Nur-Nuru-Bin szervezetét egy daganatos megbetegedés, úgynevezett limfoid leukózis támadta meg.

 

 

Akut limfoid leukózist (lymphoid leukosis), vagyis egy a vérképző szerveket érintő daganatos megbetegedést diagnosztizáltak a Fővárosi Állat- és Növénykert koaláján. A betegség első jelei néhány napja jelentkeztek a Nur-Nuru-Bin nevű állaton, ekkor volt először érzékelhető, hogy a szokottnál gyengébbnek tűnik. Az állatorvosok által elvégzett vizsgálat rendkívüli mértékű vérszegénységet mutatott ki, mi több, a kenetben daganatsejteket is találtak. Emellett pénteken már a duzzadt nyirokcsomók is tapinthatók voltak az állaton.

 

A kórkép sajnos nem egyedi a koaláknál. A limfoid leukózis az Ausztráliában élő állatoknál is jellemző megbetegedés, sőt a belgiumi Planckendael állatkertjében, ahonnan Nur-Nuru-Bin is érkezett, egy másik koalánál ugyancsak előfordult már hasonló eset.

 

Az állatorvosok - a koalák tartásával kapcsolatos, ilyen eseteket is számításba vevő állategészségügyi protokollt követve - természetesen minden lehetséges erőfeszítést megtesznek Nur-Nuru-Bin megmentéséért. Ha azonban az állapota tovább rosszabbodik, elképzelhető, hogy a Koalaházat le kell zárni a nagyközönség előtt.