Itt a tavasz!

Most már biztosan itt a tavasz. Közeleg a személyi jövedelemadó bevallás ideje. Harminc éve vezette be Medgyessy Péter pénzügyminiszter. Akkor nagyon komplikált volt. Azóta minden kormány egyszerűsítette. Mára már olyan egyszerű lett, hogy a NAV is ki tudja tölteni az adóbevallási lapunkat. Ha kérelmezzük.

   Milyen jó dolga van egy képviselőnek. A vagyonbevallását nem ellenőrzi senki, annyit javít rajta, amennyit csak akar. Az adóalany, a keményen dolgozó kisember, ha később javítani akar a bevallásán, bírságot, késedelmi kamatot és ki tudja még mit kell fizetnie.

   Az adóbevallási laphoz tartozó magyarázat változatlanul kisregény terjedelmű. Ha valaki azt mondja, most már érti az egészet, biztosan meg van zavarodva. Bevallom, én évről-évre többet értettem meg belőle, de mire minden pontját megértettem, addigra nyugdíjba mentem és nem kellett többé adóznom.

   Vigyázzunk az adózás alapját képező bizonylatokra, őrizzük őket öt teljes évig. Ha nem tesszük, vitákra adunk okot és mi húzzuk a rövidebbet. Minél több forrásból van jövedelmünk, annál kevesebb pénz marad a zsebünkben. Elhalálozással sem lehet kibújni az adózás alól, az örökösöknek kell fizetni.

   Ha orvos lennék, beírnám a hálapénzt a bevallásba. Szerencsére nem vagyok orvos. Megkérdeztem egy revizortól, miért üldözik a hálapénzt, mikor azt az adózott jövedelmemből adom annak, akinek akarom? Azt válaszolta, a szeszes italt és a cigarettát is az adózott jövedelmemből veszem, mégis horribilis adót kell fizetni utána.

   Még egyet kérdeztem a revizortól. Mondja, miért ment a NAV-hoz dolgozni, mikor vállalkozóként kétszer annyit keresett, mint most? Na, mit gondol? - kérdezett vissza. Nem tudom, csóváltam a fejem. Erre azt válaszolta, inkább vagyok feleannyi pénzért vadász, mint kétszer annyiért vad.

   A rosszindulatú híresztelésekkel szemben a jövőben sem szorulunk rá arra, hogy az Európai Unióból importáljuk a személyi jövedelemadó rendszerüket. Viszont a világ számos országa érdeklődik az iránt, miért előnyös az egykulcsos adó? Nem tudják a butuskák, hogy ha mondjuk egymillió forintos havi jövedelem felett többet kellene adózni, az bonyolulttá tenné az egész rendszert.

   Ha az ember olvassa napilapokat, kiderül hogy egy emberből kettő adócsaló. A gyerekek az iskolában viccet mesélnek. Hogy hívják azt az írást, amely egy valós történetet mutat be? Tényfeltáró riportnak. És azt az írást, amelyet valaki csak úgy kigondol, de valóságos alapja nincs? Azt vagyonbevallásnak nevezzük.

   De ne csüggedjünk. Valljuk be pontosan és fizessük be határidőre a személyi jövedelem adónkat. De főleg, ne panaszkodjunk! Az, hogy a jövedelmünk mindig kisebb, mint amit szeretnénk, csak átmeneti. (Csak azt nem tudjuk, hova megyünk át?)

Láng Róbert