logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://euroastra.info)

Fővárosi Gyógytestnevelési Hét 2017. március 20 - 24

Megjelentette: johannes
Dátum: 2017 már 19 - 02:14

[0]A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az előző év hagyományait kibővítve Nyílt Hetet tart a fővárosi kerületek iskoláiban. Céljuk, hogy felhívják a szülők, pedagógusok, orvosok, védőnők figyelmét a gyógytestnevelés fontosságára, bemutassák, hogy milyen lehetőségek rejlenek a gyógytestnevelés órák mozgásanyagában. Gyógytestnevelő tanárok közvetlenül válaszolnak az érdeklődők kérdéseire.

A jóléti társadalmakat fenyegető egyik veszélyt a mozgásszervi problémák jelentik. Korra, nemre való tekintet nélkül a lakosság mintegy 70-80 %-a szenved valamilyen mozgásszervi problémától. A gyermekeknél 40%-ban mutatható ki mozgásszervi elváltozás.

Ennek a hétnek kiemelt témája a leggyakoribb mozgásszervi elváltozás, a scoliozis.

A gerinc oldalirányú elgörbülését nevezzük scoliosisnak (gerincferdülésnek).  A kiváltó okok nagyobb része ismeretlen, kisebb része fejlődési rendellenesség, anyagcserezavar, izomsorvadás, helytelen testtartás következménye.

A testtartás megváltozása - főleg alsó tagozatos korosztálynál - nem tudatos. Éppen ezért fontos, hogy a szülök, tanítók, pedagógusok mihamarabb észrevegyék a gyermek helytelen testtartását.

Önmagában a pihenés is fokozhatja a gerinc ferdülését.

Mivel a gerinc ferdülése akadályozza az izmok normális feszítését, lazítását, ezért rendkívül fontos a korrekció, a helyes állás, ülés, járás megtanítása, tudatosítása, önellenőrzése.

Gyógytestneveléssel, speciális mozgásanyaggal sokat javíthatunk az állapoton.

A részletes program: http://fpsz.hu/a-gyogytestneveles-hete-2017-marcius/ [1]


Forrás URL:
http://euroastra.info/node/110528