logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://euroastra.info)

Juhász Dávid MUK - Márciusban újra kezdjük! című kiállítása nyílik 2017. március 21-én a Pintér Galériában

Megjelentette: johannes
Dátum: 2017 már 20 - 01:29

[0]A megnyitón Lengyel Tamás színművész közreműködik, beszédet mond M. Kiss Sándor történész, professor emeritus, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum főigazgató-helyettese.

 

Éppen hatvan éve, 1957 márciusában söpört végig Magyarországon az a nagy leszámolási hullám, amely többezer civilt juttatott Kádár börtöneibe. Sokan kerültek fogságba azok közül, akik túlélték az utcai harcokat és a forradalom leverése után nem menekültek külföldre: ekkor rajtuk statuált példát a rendszer. Civilek ezreit vették őrizetbe március közepén, bebörtönzésükhöz jó apropót biztosított az 1956. november 4. után falragaszokon, falfirkákon terjedő jelszó: Márciusban Újra Kezdjük!

 

Juhász Dávid festőművész portrésorozata azokat a fiatal férfiakat helyezi reflektorfénybe, akik a forradalmat szabadságharccá változtatták. A kemény magé - melósoké, fiatal suhancoké -, akik nem féltek fegyvert ragadni, és akik helytállásukkal súlyt adtak a békésen felvonuló tömegek által elindított folyamatoknak. A fiatal festő kendőzetlen portréival arra keresi a választ: mi vitte utcára ezeket a fiúkat? A férfi psziché motivációit, az ösztönös, feltétel nélküli szerepvállalás mechanizmusát kutatja, miközben drámai hangú képeivel egyszersmind emléket is állít ezeknek a forradalmároknak.

 

A korabeli fotók ihlette festmények fegyelmezett színhasználattal, expresszív módon láttatják a harcok résztvevőit, akik közt szerepel olyan, aki elesett, van olyan, akit elfogtak és kivégeztek, de nem egy olyan is akad, akiről nem tudunk semmit. Miközben a kiállítás egyfajta mementója akar lenni a mártírhalált halt forradalmároknak, egyben fel is hívja a figyelmet arra: az ő elnyomásra adott ösztönös, radikális válaszuk örökérvényű. A hősiesség nem egy elvont fogalom, sokkal inkább elemi ösztön. Valami, ami minden férfi lelke mélyén ott lapul.

 

Juhász Dávid 1979-ben született Budapesten. A kezdetektől hobbiként űzött festészet később, bölcsészettudományi tanulmányai mellett fokozatosan egyre nagyobb szerepet töltött be az életében, és a mai napig párhuzamosan fut történelemtanári hivatásával. Festeni magán úton tanult, többek közt Baska József műhelyében. Képeire a drámai hangnem jellemző. Expresszív, realista festészetében a karakterekre helyezi a hangsúlyt. Érzékenyen fordul a peremre szorult, nehézsorsú emberek felé. Szociális szerepvállalása révén közelebbről is megismerte a hajlék nélkül élő emberek világát, ez ihlette Csavargók című portrésorozatát. Apa-fiú kettős portréival már a klasszikus férfi szerep napjainkban elmosódó kontúrjait keresi, s ez a tapogatózás bontakozik tovább a pesti srácok alakjait felvonultató sorozatában is. Drámai feszültséget árasztó figuráin keresztül a fegyveres harc felvállalásának lélektanát boncolgatja.

www.juhaszdavid.com/muk [1]

 

Főbb kiállításai:

2009. április 24. Bárka Színház - „S háltak az uccán"

2011. június 18. Silhouette Art&Café Galéria, Szentendre - Szembesítés

2011. október 7. Doboz, a Café Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rendezésében - Túlélők

2012. október 11. Aranytíz Kultúrház - Fröccs!

 

A kiállítást az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

 

2017. március 21-április 11.

MUK - Márciusban Újra Kezdjük!

Juhász Dávid kiállítása

Megnyitó: 2017. március 21. (kedd) 18 óra

Pintér Galéria

1055, Budapest, Falk Miksa u. 10.

 

https://hu-hu.facebook.com/Juh%C3%A1szpaintings-149279951774076 [2]

https://www.facebook.com/events/1870175579888670 [3]

 

Lantai József


Forrás URL:
http://euroastra.info/node/110560