Miniszterelnökök

Sokan azt hiszik, hogy a miniszterelnököknek gyöngyéletük van. Esznek-isznak a táborban, semmire sincs gondjuk. Legfeljebb néha beszédet mondanak, utazgatnak. De ez nem így van.

   A miniszterelnököt a királyok találták ki, akik beleuntak az államigazgatásba. Rábízták a feladatot bizalmi emberükre, akik még a balhét is elviszik, ha valami gáz van. A miniszterelnök irányítja a minisztereket, nevük eredetileg szolgát jelentett De félreértés ne essék, nem a nép szolgáját, hanem a király első szolgáját.

   Ahogy az államigazgatás szervezete egyre bonyolultabbá vált, mind több miniszter, államtitkár kinevezése vált szükségessé. Közülük választott a király kormányfőt. Kezdetben a kinevezés feltétele volt a nemesi származás, a XVIII. században azonban már polgári származásúak számára is elérhetővé vált a poszt.

   A miniszterek, illetve a miniszterelnökök kezdetben az uralkodónak feleltek. A szabadságharcok és forradalmak következtében alakult ki a parlamentnek felelős miniszterelnök intézménye. A későbbi fejlődés során a miniszterelnöknek, illetve a kormánynak meg kellett szereznie a parlamenti képviselők többségének a bizalmát. Nekik pedig a választók bizalmát. Jól ki van ez találva.

   Hosszú és kalandos életem során Magyarországnak 33 miniszterelnöke volt. Mindegyiknek én voltam az alattvalója, társaimmal együtt. A kormányfők sorsának alakulása elég érdekes.

   Hat miniszterelnök még él. (Bajnai Gordon, Boross Péter, Gyurcsány Ferenc, Medgyessy Péter, Németh Miklós, Orbán Viktor.) Kívánok nekik jó egészséget, hosszú életet!

   Tizenkét miniszterelnök természetes halállal halt meg. (Antall József, Dálnoki Miklós Béla, Darányi Kálmán, Dinnyés Lajos, Fock Jenő, Gömbös Gyula, Grósz Károly, Hegedüs András, Horn Gyula, Kállai Gyula, Károlyi Gyula. Lázár György.) Nyugodjanak békében!

   Öt miniszterelnököt halálra ítéltek és kivégeztek. (Bárdossy László, Imrédy Béla, Nagy Imre, Szálasi Ferenc, Sztójay Döme.

   Egy miniszterelnök öngyilkos lett. ( Teleki Pál.)

   Két miniszterelnök emigrációba kényszerült. (Nagy Ferenc, Rákosi Mátyás.)

   Hét miniszterelnököt bebörtönöztek, deportáltak, rendőri felügyelet alatt álltak. (Bethlen István /a börtönben halt meg/, Dobi István, Kádár János, Kállay Miklós, Lakatos Géza, Münnich Ferenc, Tildy Zoltán.

   A hivatalban lévő miniszterelnök szavait állandóan félreértik, félremagyarázzák, szövegkörnyezetéből kiemelik. Viszont rengeteg barátja, iskolatársa, harcostársa van. És mindegyik kérne valamit tőle. Egy szó, mint száz, a miniszterelnökök élete sem fenékig tejfel.

Láng Róbert