A MÁV Szimfonikusok a hét közepén két koncerttel örvendeztetik meg hallgatóságukat

Március 22-én Beethoven estet tartanak, március 23-án Bartók világhírű operáját, A kékszakállú herceg várát hallhatják a MÁV Szimfonikusok előadásában Komlósi Ildikó és Palerdi András vendégfellépésével a Művészetek Palotájában.  

Március 22. 19:00 - Beethoven est

Zeneakadémia

A hangverseny fiatal német karmestere, Michael Balke öt éven át volt a Magdeburgi Operaház karmestere; repertoárja Mozarttól R. Straussig illetve Korngoldig az egész operairodalmat átíveli.

Az est Beethoven 1801-ben komponált egész estés balettzenéje, a Prometheus nyitányával indul, amely a titán zenei arcképét eleveníti meg.

A következő két mű a nagy zeneszerző derűs alkotásai közé tartozik. A Hármasversenyt egy főúri tanítványa, Rudolf főherceg számára komponálta, amelyet két Bécsben tanult fiatal koreai tehetség (Sania Cheong, Sangeil Shin), valamint egy osztrák csellista (Stefan Kropfitsch) előadásban hallhatunk.

Beethoven szimfóniáiról azt szokták mondani, hogy olyanok, mint kilenc óriás, akik testvérek, de nagyon különböznek egymástól, gyakorlatilag mind önálló egyéniség. A most elhangzó hatodik szimfónia szerzőjének természet-szeretetét tolmácsolja; Beethoven nagyon ritka programzenéinek egyike, amelynek tételeihez még oda is írta, hogy miről szólnak. Persze ha ezt nem tette volna, a figyelmes hallgató akkor is felismerné a csörgedező patakot, az éneklő madarakat, a vihart, sőt még a falusi emberek mulatságát is.

 

Március 23. 19:30

Művészetek Palotája

A zenekar állandó karmestere, Kesselyák Gergely sokszor meglepte már hallgatóságát illetve muzsikusait egészen ritkán, vagy éppenséggel soha nem hallható, különleges zeneművekkel - ezen a hangversenyen is ez történik.

Bartók: A kékszakállú herceg vára című operájának elemzői, méltatói gyakran említik Debussy hatását, amelyet a figyelmes hallgató fel is fedezhet a komponista fiatalkori szerzeményében.

Kesselyák ezen az estén Debussy egy korai, nagyon ritkán hallható művét, a La damoiselle élue (magyarul Az áldott hajadon, vagy más fordításban: A kiválasztott hölgy) című, két énekhangra és női karra komponált kantátáját szólaltatja meg Bartók operája előtt. A kantátában egy ifjú nő siratja évekkel azelőtt meghalt kedvesét - párhuzamot felmutatva az operával, ahol a történet végén a férfi marad örökre magányos. Izgalmas lesz megfigyelni, vajon a két évtizednyi távolságban keletkezett, de csaknem egyidős, fiatal zeneszerzők műveinek dallamvilágában is felfedezhetünk-e valamilyen párhuzamot.

A két mű egy hangversenyen történő előadása minden bizonnyal izgalmas színfoltja lesz a hangversenyévadnak; az est jelentőségét növeli a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett világhírű magyar énekesnő, Komlósi Ildikó valamint az előzetesen meghirdetett Molnár Levente helyett Palerdi András vendégfellépése.

 

http://www.mavzenekar.hu

https://www.facebook.com/mavzenekar

 

Lantai József