LILITh - fekete hold

Performansz, kurátori tárlatvezetés, esti nyitvatartás a színházi világnap alkalmából. Március 26-án vasárnap este 19.30-tól, a színházi világnap alkalmából - az Ország Lili életmű-kiállítás ihlette - a LILITh - fekete hold című előadást láthatják az érdeklődők a Magyar Nemzeti Galéria kupolacsarnokában.

 

A Gergye Krisztián Társulat performansza igazi kuriózum, Ország Lili előtt tiszteleg tánccal, bábbal, árnyakkal. A közönség nem csak nézője lesz az eseményeknek, hanem szereplőkké is válnak Gergye Krisztián és Ország Lili közösen teremtett világában. Gergye Krisztián performansza a tánc találkozása Ország Lili képzőművészetével és a bábművészettel, amely a személyességet és az emberi test magányát vizsgálja.

 

LILITh - fekete hold - Gergye Krisztián Társulata

Rendezés, koreográfia, látvány: Gergye Krisztián

Szereplők: Barabás Anita és Gergye Krisztián

Bábterv: Hoffer Károly, Jelmez: Béres Móni, Díszlet: Zöldy Z. Gergő

Zene: Schubert - G major quartet az Accord Quartet előadásában

 

Az előadást megelőzően, 18.00-19.30 között a kiállítás is megtekinthető az előadásra szóló jeggyel, ahol 18.00-19.00 között Kolozsváry Marianna, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést az érdeklődőknek.

Jegyek korlátozott számban kaphatóak a www.jegymester.hu oldalon.

 

Árny a kövön. Ország Lili művészete.

A kiállítás a modern magyar művészet egyik meghatározó egyéniségének az életművét mutatja be. A több mint háromszáz művet felvonultató tárlat eddig még soha nem látott módon - hazai és külföldi analógiákkal Paul Delvaux, Giorgio de Chirico, Vieira da Silva, Toyen, Bálint Endre, Vajda Lajos, és Zoltan Kemeny műveivel párhuzamban szemlélteti a művész látásmódjának alakulását. A kiállításon Ország Lili eredeti elképzelésének megfelelően felépült a Labirintus, benne a több mint ötvendarabos labirintus-sorozattal, mely ebben a teljességében még az 1980-as Ország Lili-emlékkiállításon sem volt látható. Ország Lili alkotásaiból korábban nem láthatott a közönség ilyen nagyszabású, teljes életművet átfogó tárlatot.

 

2017. március 26. 19:30

LILITh - fekete hold

Magyar Nemzeti Galéria

 

www.mng.hu

 

Lantai József