AZ ÉTKEZÉS ÁRTALMASSÁGÁRÓL -- Parti Nagy Lajos remekműve a Jurányiban

Óriási paródia egy termékbemutatóról a remek színész, Mészáros Máté tragikomikus monológjával! Parti Nagy Lajos, a legnagyobb élő magyar író 2011-ben megjelent szatirikus novelláját a FÜGE és az Orlai Produkciós Iroda állította színpadra a Jurányi Inkubátor Házban.

Egy országot járó vándorügynök, a roppant testes Fibinger lelkesen beszél a hallgatósághoz az új magyar-amerikai találmányról, az Emese nevű egészségjavító italról. A nemzeti szalaggal átkötött palack tartalmát kínálja - elsősorban magának. Egyetlen szemvillanásával sem feledkezik meg a kötelező reklámról, miközben üzlettársa, az anorexiás hölgy valószínűleg a toalettben könnyít magán. Ezért nem sikerül a csodaszerről vetített anyagot bemutatnia. Sebaj, Fibinger megszakítás nélkül adja elő a mondanivalóját. Élveteg módon beszél ételekről, szexről, emberi gyarlóságairól, amíg a bőven poharazgatott italról ki nem derül, hogy népszerű gyomorkeserűt, nem pedig írót tartalmaz. Aztán már a kapatosságtól őszintévé válva, mesél szenvedélyeiről, majd a szűkre szabott pulpitus üléséből éppúgy nem bír kiszabadulni, mint a saját bőréből: a csülök és a zsírban sült oldalas gyönyöreinek dicsőítéséből. Mondanivalója tragikus ellentmondásokba csúszik bele.

Mészáros Máté elképesztő szövegtudással, egy szuszra adja elő a darabot, olyan teljesítménnyel áll elő, amit csak csodálni lehet. A produkció utolérhetetlen sikeréhez Znamenák István rendezése is hozzájárul. Itt és most egy zseniális író és egy hasonlóan nagy színész találkozásának tanúi lehettünk.

Ezt látni kell!

Az április 13-i bemutató után további előadások lesznek április 14-én, 23-án, 25-én, májusban 11-én, 12-én és 23-án.

 

DOBI ILDIKÓ