Pastorale – összművészeti sorozat második éve a Vigadóban

A Zuglói Filharmónia Pastorale sorozata idén lett húszéves. 1997-es megalakulása óta 220 sikeres összművészeti programot bonyolított le, amelyeken a közönség különböző korosztályai magas színvonalú előadások, beszélgetések részesei lehettek. A sorozatban februártól májusig - havonta kétszer: szombat és vasárnap délután 16 órától ismerkedhet a hallgatóság valamelyik műfajjal. Évente helyet kap egy-egy zenés színházi darab (opera), két tematikus koncert és egy népzenei, néptáncos program

A Pastorale sorozat már két éve a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadó dísztermébe „költözött". Solymosi Tari Emőke zenetörténész, akadémikus az előadások lelkes szervezője és állandó műsorvezetője pedagógiai célzattal színvonalas élményt kíván nyújtani elsősorban fiataloknak a zenével kapcsolatos művészetek minden ágában. A siker mérhető, mert a teltházas koncerteken eddig mintegy tízezer gyerek vett részt. Solymosi Tari Emőke szeretné kiterjeszteni az előadásokat vidéki helyszínekre, valamint a hatékony közönségnevelés és az összetartozás erősítése érdekében filmre is vennék a programokat.

Az előadások egyik főszereplője a Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Zuglói Filharmónia, azaz a Szent István Király Szimfonikus Zenekar, amelyet Záborszky Kálmán akadémikus, vezető karmester mellett Ménesi Gergely és Horváth Gábor is vezényel. A kiváló szólistákon kívül fellépnek a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatói és növendékei - Schanda Beáta művészeti menedzser irányításával.

A ViGaD Trió tagjai (Eredics Vince harmonika, Zetelaki Dániel prímtambura, Zetelaki Gáspár prímtambura) a májusi előadásból adott hangulatos ízelítőt.

A 2017-es évad családi előadássorozatából még hátra van:

Május 13-14-én: Apáról fiúra - avagy három generáció muzsikál. Főszerepben a délszláv népzene és néptánc. Vendégek: Vujicsics Együttes, Söndörgő Együttes, ViGaD Trió, Taban Táncegyüttes. A beszédes műsorvezető minden esetben Solymosi Tari Emőke.

A Pastorale-bérlet ára 5500-6500 Ft, belépőjegy az egyes koncertekre 1500-1900 Ft.

 

DOBI ILDIKÓ