A Költészet Napján 24 órás versfolyam folyt Békéscsabán

A költészet napja alkalmából a Békéscsabai Jókai Színház irodalmi fesztiválra hívott minden verset szerető olvasót, alkotót, költőt, színművészt, színiiskolást. Békéscsabán a Sík Ferenc Kamaraszínházban és a Jókai Szalonban újra 24 órás versmondó és versolvasó fesztivál volt április 10-től április 11-ig 24 órán át.

 

Több mint fél ezer embert mozgatott meg a 24 órás Versfolyam, amelyhez a közjogi méltóságok, közéleti szereplők mellett sokan mások is csatlakoztak. A versmaratont online is lehetett követni a facebook oldalunkon.

 

A 24 óra alatt minden jelentkező elmondhatta, felolvashatta egy-egy kedvenc versét, népszerű színművészek, alkotók és előadók társaságában. Egy-egy újabb óra, illetve félóra elkezdésére, azaz, azok első versének elmondására, neves közéleti személyiségeket kértek fel, akiket az adott versblokkban a saját baráti, társadalmi körükből érkező személyek követtek, de csatlakozhattak szabadon Békéscsaba lakosai is hozzájuk.

 

514 verselő 800 szavalata hangzott el a versmaraton alatt, mondott verset irodalmár. koreográfus, könyvtáros, óvónéni, újságíró, gyógyszerész, képzőművész, politikus, tanár, köztisztviselő, zenész, orvos, ügyvéd, néptáncos, a városi nyugdíjas egyesület tagjai, a Linamar-Békéscsabai Röplabda Sportegyesület magyar bajnok csapata, Növényi Norbert olimpiai bajnok, Debreczeni Dezső többszörös kickbox világbajnok, de jöttek bordámák és borlovagok is verselni.

 

„Külön köszönet illeti az Esély Pedagógiai Központ, az Erzsébethelyi, a Lencsési, a Jankay Kéttanítási Nyelvű, a Kemény Gábor iskolák tanulóit, akik példaértékű viselkedésükkel, élményt adó szavalataikkal, hosszú félórákra ott marasztalták a Jókai Szalonba tévedőket. A pindurka óvodásokról már nem is beszélve, akik a Lencsési és Kölcsey úti-Ligeti Sori Ovikból érkeztek. Köszönet illeti a Kemény Gitárklubot, az Édes Keserű Akusztik zenekart, a Balassi Táncegyüttest és a Körömvirág együttest, amiért színvonalas műsorukkal tovább emelték a versfolyam fényét."

 

Hallhattunk verseket az anyanyelvünkön kívül angolul, idén először még kínaiul is, szavalva, de megzenésítve is. Arany János születésének 200. évfordulójára emlékezve a teátrum színészei versekkel, balladákkal idézték meg a halhatatlan költőfejedelmet.

 

S mi az elmúlt 24 óra tanulsága?

Verselni jó!

Együtt verselni még jobb!

Találkozzunk jövőre is!

 

www.jokaiszinhaz.hu

www.facebook.com/jokaiszinhaz.bekescsaba

 

Lantai József