Klímagáz Adatbázis - a klímavédelem új eszköze

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 490 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatással Klímagáz Adatbázist hoz létre a fluortartalmú üvegházhatású gázok nyilvántartására. A forrásmennyiség a kapcsolódó helyszíni mérésekhez és ellenőrzésekhez szükséges eszközök beszerzésének, szemléletformálási célú demonstrációs labor és mobil állomás kialakításának a költségeit is fedezi. A fejlesztés eredményeként csökkenhet a kibocsátás, mérséklődhetnek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a „KEHOP-1.1.0 Vízgazdálkodással és az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos tervezés, informatikai és monitoring fejlesztés" című felhívás keretében 490,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a KEHOP-1.1.0-15-2016-00004 azonosítószámú, "Klímagáz adatbázis kidolgozásához kapcsolódó módszertan- és kapacitásfejlesztés" című kiemelt projekt megvalósítására.

 

A projekt célja, hogy a globális klímavédelmi törekvésekkel összhangban csökkenjen Magyarország fluortartalmú üvegházhatású gáz kibocsátása, és így mérséklődjenek a klímaváltozás kedvezőtlen hatásai. A Klímagáz Adatbázis fejlesztésével a kibocsátás és az érintett vállalkozások tevékenységei nyomon követhetőek lesznek, megfelelve az európai uniós előírásoknak. A projekt megteremti a klímagáz-kereskedelmi piac kifehérítésének feltételeit.

 

A beruházás az adatbázis-fejlesztés mellett magában foglalja a kapcsolódó helyszíni mérési és ellenőrzési tevékenységek biztosításához szükséges eszközök beszerzését is. A projekt szemléletformálási céljait a megyei tájékoztató fórumok és szakmai workshopok megrendezésén túl demonstrációs labor és mobil demonstrációs állomás is szolgálja majd.

 

A fejlesztés Budapesten, a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság székhelyén valósul meg, előreláthatóan 2018. március 2-ig.

 

http://nkvh.kormany.hu/