logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://euroastra.info)

Ideges piacon erősödik az angol font

Megjelentette: johannes
Dátum: 2017 ápr 20 - 00:35

[0]A font nagyot erősödött az angol miniszterelnök, Theresa May bejelentésére, miszerint előrehozott választások lesznek június 8-án. A hír nagy mennyiségben váltotta ki a short pozíciók lezárását, és véleményünk szerint ez okozta a bejelentés utáni árfolyammozgást, amelyet még fokozott a szokásosnál kisebb likviditás is, ugyanis a hétvégi franciaországi választások miatt kevesen akarnak jelentős nagyságú új pozíciót felvenni. A font erősödését támaszthatja alá az a megfontolás is, miszerint Theresa May valószínűleg megerősödve jön ki a választásokból, és egy szélesebb támogatói körrel folytathatja a tárgyalásokat a Brexitről.

 

Az euró szintén erősödött a dollárral szemben, aminek kevesen látják a fundamentális okát, így valószínűsíthető, hogy a GBPUSD mozgása hatott ki az euróra. Hogy így van-e, arra a közeljövőben megkapjuk a választ, de a nagy esemény az euró szempontjából is a vasárnapi francia elnökválasztási forduló lesz.

 

A kereskedők azt remélik, hogy az első forduló után világosabb lesz a kép, és hogy a második fordulóba jutó két jelölt közül legalább az egyik centrista lesz (Macron vagy Fillon), és emellett Le Pen gyengén szerepel. Az euró szempontjából a legkedvezőbb kimenet az lenne, ha a két centrista jelölt végezne az élen, de az az eredmény is jelentősen támogatná a közös valutát, ha Macron győzne, és Le Pen nagy különbséggel lenne a második. Ebből az okfejtésből következik az, hogy az euró szempontjából legkedvezőtlenebb forgatókönyv az lenne, ha Le Pen és a szélsőbaloldali Melenchon végeznének az első két helyen - de ennek igen kicsi a valószínűsége.

 

A vasárnapi francia választások eredményeinek közzétételéig minden bizonnyal megmarad az idegeskedés a piacon. Emellett egyre több jelét látjuk annak, hogy gyengül az újra élénkülő növekedésbe és az erősödő inflációba vetett hit a piacon: ide tartozik az, hogy csökkent a vasérc ára, és ezzel együtt gyengült az ausztrál dollár és a kanadai dollár is.

John J. Hardy Saxo Bank


Forrás URL:
http://euroastra.info/node/111496