logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://euroastra.info)

#Orfeusz #Eurüdiké (részlet) a Magyar Nemzeti Múzeumban Tánc

Megjelentette: johannes
Dátum: 2017 ápr 20 - 23:28

(c) Dömölky Dániel [0](c) Dömölky DánielGrecsó Zoltán és Simkó Beatrix duója Orfeusz és Eurüdiké mítoszát a mai viszonyok közé helyezi, egészen sajátosan értelmezve át az oly sokszor feldolgozott szerelmi történetet. A táncelőadás a Magyar Nemzeti Múzeum Római kőtárában újabb jelentésrétegekkel bővül 2017. április 21-én 17 órától!

 

Eurüdiké most kortárs világunk poklába száműzetik. Természetesen ide is követi őt szerelme, a görög mitológia híres dalnoka, ám Orfeusz hiába érti még az állatok nyelvét is, ez a világ számára kiismerhetetlen, a líra feltalálója egyszerre ügyefogyottá és tehetetlenné válik - nincs ereje szembemenni a 21. század világképével. Megpróbál megfelelni az Eurüdiké új ízlésvilágának. Orfeusz azonban nem képes megtagadni önmagát: a szeretett nőtől teljesen eltérő, lényegileg lassúbb, belső ritmusa nem talál harmóniát megváltozott szerelme hétköznapjaival. Halhatatlannak hitt, még a halált is túlélő szerelmük kerül veszélybe. A boldog, kortalan lassúság értelmezhetetlenné válik a jelen múlandóságában, gyorsaságában.

Orpheusz ezúttal nem csak szimbolikusan megy le az alvilágba szerelme után. A Magyar Nemzeti Múzeum mélyén kialakított Lapidáriumban a közönséggel együtt „száll alá", hogy együtt járják meg a párral a poklok poklát. Szabó Júlia múzeumpedagógus és Szabó Ádám régész párbeszédén keresztül a a kövek kerülnek rivaldafénybe.  Az exkluzív tárlatvezetésen két olyan különleges sírkövet is felfednek, amelyen Orpheus mitológiai története bontakozik ki.

Koreográfia, tánc: Simkó Beatrix, Grecsó Zoltán

Zene: Gryllus Ábris

Látvány: Dömölky Dániel

Jelmez: Földi Petra

Producer: Pro Progressione

Tárlatvezetés: Szabó Júlia és Szabó Ádám

Helyszín: Magyar Nemzeti Múzeum, Díszterem, Lapidárium

Időpont: 2017. április 21-én 17 óra

Programjegy: 2500 Ft/fő


Forrás URL:
http://euroastra.info/node/111521