Humorlexikon

Igen, ilyen könyv is van, 447-oldalas. Írta és szerkesztette Kaposy Miklós, egy a XX. századbeli polihisztorok közül. Ha interjút ad, szerényen írónak, vagy humoristának nevezi magát. Kevesen ismerik repertoárját, pedig bekerülhetne a Rekordok Könyvébe. Orvosnak készült, de tizenéves korában megnyert egy novella pályázatot, szerencsére ennek következtében pályát váltott. Már az Olvasók szerencséjére.

   Kaposy Miklós humoreszkek százait írta a Ludas Matyi, Nők Lapja, Esti Hírlap, Négy Évszak, Figyelő, Élet és Irodalom, Rakéta, Pesti Vicc  c. lapokba, hogy csak a fontosabbakat említsem meg. „Mellékesen" dramaturg volt a Vidám Színpadon, alapító tagja a Humoristák Klubjának, a Rádiókabarénak, a Magyar Rádió Karinthy Színpadának főszerkesztője, a Révai Új Lexikonnak szerkesztője. Könyveket, antológiákat írt, viccgyűjteményeket adott ki. Segédszínészként is dolgozott a Nemzeti Színházban, néhány évig egyháziadó-beszedőként buzgólkodott a vizafogói római katolikus plébánián.

   A Humorlexikon a XX.századi magyar humor, szatíra, groteszk, abszurd, irónia, komikum művészetével foglalkozó mű. Hiánypótló munka, amely kedvező fogadtatásban részesült a szakmabeliek, a kritikusok és az olvasók részéről. Ma már csak antikváriumokban és könyvtárakban érhető el. A megjelenés óta ebben a témakörben a lexikon elsődleges hivatkozás, forrás lett.

   A könyv szerkesztésének alapelve, hogy a humor mindent átfogó, sok helyen előbukkanó jelenség. A költészetben, a drámában, az epikában, a különféle műfajokban azonos módon van jelen. Szóban, képben, filmen, rajzban (karikatúra) jelenik meg. A humor törvényszerűségei azonosak elvont módon és a mindennapi életben is. A könyv fejezetei:

  -  Írók, Festők, Grafikusok, Karikaturisták

  -  Animációs-, Báb- és rajzfilmesek, Szobrászok

  -  A humor játszóhelyei: Színházak, Kabarék, Orfeumok, Revük

  -  A humor műhelyei: Újságok, Szerkesztőségek, Műsorok

  -  A humor szótára

   A Humorlexikonban nagyjából 2000 szócikk és 1000 illusztráció van. Valóban élmény lapozgatni. Egy szó, mint száz, Humorlexikonunk már van, humorunk egyre kevésbé. Még egy valamirevaló vicclapunk sincsen. Kár.

Láng Róbert