Inukshuk

Inukshuk szoborInukshuk szobor A magyar Honfoglalással egy időben már több őslakos nép élt a mai Kanadában. Saját kultúrával, vallással, értékekkel, nyelvvel és történelemmel rendelkeztek. Ebből az örökségből sok minden máig fennmaradt a képzőművészet által vagy más módon megőrizve. Például a 2010-es vancouveri téli olimpiai játékok jelképéhez tartozik egy Inukshuk, egymásra fektetett kövekből álló ember formájú szobor, ami az inuit kultúra és a kanadai nemzet önfelfogásának része.

   Az eszkimók inuitoknak hívják magukat, ami nyelvükön egyszerűen csak embereket jelent. A világ egyes területein azonban nem ezt a kifejezést használják. Étkezési szokásaikat látva egy indián törzs nevezte el őket „eszkimónak", ami annyit jelent: „nyershúsevők". Így hát ha az inuitokat jelenlétükben eszkimónak nevezzük, sértő módon viselkedünk velük szemben. Természetesen inuit nyelv is van, az inuktitut, amiből a magyar nyelvbe is bekerült néhány szó. Például a kajak, az iglu (jégkunyhó), és a husky (ismert kutyafajta). A nyelvet, amely hivatalos, Kanada északi részén mintegy 35.000  lakos beszéli. Írásuk hasonlatos a mi rovásírásunkhoz. Hogy ez a kis népcsoport jelképe miként lett egész Kanada egyik szimbóluma, nem tudtam kideríteni.

   Az Inukshuk, a szentély szerepéhez hasonló kőoszlop, a kanadaiak szemében a barátság és a közösségi szemlélet megtestesítője. Úgy tartják, hogy az életben szükséges az összefogás a boldoguláshoz, mert egyedül elbuknának. Az Inukshuk szimbólum emlékeztet arra, hogy az ember célja jóval több az életben az önös érdekeknél, ezért is nagyon fontos a közös munka és a közös célok kitűzése. Valójában egymásra fektetett kövekből álló antropomorf (ember formájú) szobor, ami az inuit kultúra és a nemzet önfelfogásának része.

   A kisplasztika nem egy nagy szobor kicsinyített mása, hanem a szobrászatnak mindenütt és minden időben művelt azon ága, mely egészen kisméretű műveket hoz létre. Ennek következtében élvezetük csak egészen közelről szemlélve lehetséges.

IgazolásIgazolás A kanadaiak előszeretettel tartanak otthonukban Inukshuk kisplasztikát. Az általában tíz centiméter magas szobrocska örömmel fogadott ünnepi ajándék. Egyik neves készítője Tommy Saila szobrászművész (inuk artist), aki minden darabhoz egy kártyát csatol a mű eredetét igazolandó.

Láng Róbert