Történelmi lecke

Gyerekek, ráncolta homlokát a töritanár, közeledik az év vége, eljutottunk korunk történelméig. Tudjátok, ahogy a könyvünkben meg van írva, kapitalista rendszerben élünk, de nem akármilyenben. Nálunk nincs kizsákmányolás, ember embernek farkasa, profithajszolás, a nagy halak nem eszik meg a kis halakat. Nálunk szociális piacgazdaság van. Mához egy hétre mindenki írjon dolgozatot erről, három oldal legyen. De nehogy rámenjetek a Google-ra és letöltsetek valami primitív szöveget. Menjetek ki az életbe, beszéljetek az emberekkel, tájékozódjatok alaposan mielőtt hozzáláttok a munkához. Tizenhárom évesek vagytok, majdnem felnőttek, legyetek tapintatosak, de alaposak.

   Csabi még aznap délután hozzáfogott az adatgyűjtéshez. Elment a közelükben működő piacra, megszólította az ismerős gyümölcsárust. Bácsi kérem, legyen szíves mondja meg, mi az a piacgazdaság? Hát fiam, azt hiszem arról van szó, hogy a termelőtől megveszem a primőr epret ezer forintért kilóját, de csak ötszázról ad számlát. Én meg háromezerért adom el kilóját és az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépbe ezerötszázat ütök be. De nem tőlem hallottad.

   Következett a vendéglő, ahol az iskolai szünetben kismenüre szokták befizetni szülei. Főpincér bácsi, mit jelent maguknál a piacgazdaság. Hát azt, hogy mi is a piacról élünk. Tehát minden adagból néhány deka húst lecsípünk, a vendég nem veszi észre, mert jóízű ételt kap. A féldeci konyakból egy kisujjnyi hiányzik, mert küzdünk az alkoholizmus ellen. A borravalót pedig szétosztjuk igazságosan, mert szociálisan érzékenyek vagyunk. De nem tőlem tudod.

   Másnap elment nyugdíjas nagyapjához, feltette a kérdést. Nézd, a szociális piacgazdaság azt jelenti, hogy a nyugdíjak megőrzik értéküket, az egészségügyi ellátás majdnem ingyenes, csak a hálapénz meg a drága gyógyszerek okoznak nehézséget. Ja, és bátran megmondhatod véleményedet a tanáraidnak, sőt, az igazgatónak is, bár ebben azért nem vagyok olyan biztos. De tudod mit, a szomszédos bácsival együtt szoktam esténként sakkozni. Neki egy középvállalkozása van, ötven emberrel dolgoztat, ő biztos tudja kérdésedre a választ.

   Kisfiam, felejtsd el, amit eddig hallottál. Szociális piacgazdálkodás az, amikor az állam kivonul a gazdaságból. Mi is kivonultunk március tizenötödikén, mondta boldogan Csabi. Nem, ez nem olyan kivonulás, hanem az, hogy nem szól bele az állam semmibe. Semmibe? Így van! Csak beszedi a nyereségadót, áfát, jövedéki adót, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékot, tranzakciós adót és még ötvenféle címen különböző pénzeket. Meg havonta hoz húsz törvényt, ugyanannyi törvénymódosítást, irányelvet, amit szigorúan be kell tartani, mert különben végünk van. De egyébként nem szól bele semmibe.

   Most mér értem, válaszolta Csabi, mert szégyellte bevallani, hogy fogalma sincs az egészről.

Láng Róbert