Stadion nép nélkül

Peterdi Pál (1925-2000) foto: Nemzeti Audiovizuális ArchívumPeterdi Pál (1925-2000) foto: Nemzeti Audiovizuális ArchívumVáltoznak az idők. Annak idején hosszú évtizedeken át áhítozott a nép egy stadionért. Akkortájt volt nép, nem volt stadion. Most van stadion, nincs nép.

   Felmerül a kérdés, mit csináljunk a Népstadionnal? Lehetne esetleg szömörcét is termelni gazdag talajában, habár ez nem igazán rentábilis. A szömörce csak egyszer fizet évente. Igaz, a futball egyszer sem.

   Esetleg speciális kempinget rendezhetnénk be a Népstadion gyepén. Megkérhetnénk az árát, mert minden egyes sátor mellé külön emléktáblát lehetne telepíteni. „Itt talicskázott Papp Laci 1953 nyarán, a stadion építésekor." Vagy: „Itt átkozódott Mészöly Kálmán, amikor Nyilasi Tibi merő véletlenségből kihagyott egy helyzetet." Vagy: „Itt köpött fel a tribünre Czibor Zoltán." Vagy: „Ez az ország egyetlen pontja, ahol Puskás öcsi egy korty sört sem ivott."

   Az ügy másik oldala: ahogy zsugorodik az érdeklődés, úgy érhetné be a magyar sport és a magyar futball mind kisebb játékterekkel. A következő meccset megrendezhetnénk a rézmázi libalegelőn. Az utána valót a Sóhajtó utcai dühöngőben, majd a Züm-züm lakótelep egyik pingpongasztalán.

   Persze fejlettebb technikával elérhetnénk az eszményi megoldást. Az egész népstadiont gumiréteggel kellene bevonni. A gumi alól aztán kibányászhatnánk a lelátók betontömbjeit. Ezeket jól lehetne hasznosítani építkezéseknél. Maradna tehát a stadion gumiburka. Ha netán érdeklődés támadna bizonyos stadion rendezvény, cicaparádé, papagájshow iránt, a burkot egyszerűen fel lehetne fújni.

   Más alkalommal pedig egyszerűen leeresztenénk. Ahogy a magyar futball teszi évek óta.

*

Peterdi Pál (1925-2000) fiatalon úszott, vízilabdázott, teniszezett, majd a magyar öttusa-válogatott felkészítésében dolgozott sikeresen. A sportolás és az egészséges életmód lelkes szószólója volt. Nevéhez fűződik a kocogó mozgalom hazai elindítása is.

   Sportújságíróként a Népsport, a Képes Sport és a Labdarúgás munkatársa volt. Remek humorérzékét számos lapnál kamatoztatta, a Rádiókabaré rendszeres szereplője volt.

   A „Stadion nép nélkül" c. írását a Mai Nap közölte 1990. március 22-én.

 

Láng Róbert