Türk Berta

Türk Berta, a dizőzTürk Berta, a dizőz Hetvenéves születésnapján a Royal Revü Varietében énekelte a híres „Forszírozd!" című sanzont. Az előadás végén a közönség felállva köszöntötte vastapssal. A zenekar kíséretével énekelte mindenki a dal refrénjét, kis változtatással: Berta, Berta, forszírozd! Még húsz évig forszírozd! Updated: 2017-05-06 01:13:31

   A sanzon francia eredetű daltípus, Jellemzője többnyire a komoly mondanivaló, az igényes költői fogalmazás. Gyakran költők megzenésített verseit jelenti, lírai vagy epikus szöveggel. Türk Berta vérbeli sanzonénekesnő volt, a dalokat nemcsak énekelte, hanem előadta, eljátszotta. Két anyanyelve volt. 1875-ben született Bécsben, gyermekszínészként kezdte, majd Dietrich Fischer-Dieskautól, a világírű énekestől vett órákat.

   Huszonöt éves korában Budapestre költözött, és a Révay utca 18. szám alatti  Foliés Caprice orfeumhoz szerződött. (ma: Centrál Színház.) A színház igazgatói, Rott Sándor és Steinhardt Géza, maguk is felléptek komikus színészként, jól döntöttek. Türk Berta a közönség kedvence lett. Sőt, Rott Sándor, a „Kis Rott" olyan jól döntött, hogy Bertát el vette feleségül. Boldog házasságban élek Rott 1942-ben bekövetkezett halálig.

   Szívesen énekelte Reinitz Béla zeneszerző, zenekritikus dalait, aki több mint száz Ady-verset zenésített meg és kabarédalokat is írt. Türk Berta szerette a pikáns szövegeket, persze a közönség is. Nemcsak szerette, de elvárta tőle. A szöveg soha nem lépte át a jó ízlés határát. Néhányszor hallgathattam őt a Kamara Varietében (most: Játékszín) és a Royal Revü Varietében és szabadtéri színpadon is.

   Dizőz volt a javából, Kis akcentussal és árnyalatnyival mélyebben énekelt, mint a mezzoszoprán, mindkettő rendkívül vonzóvá tette a hangját. Két „trükköt" is alkalmazott, talán ő tette először. A közönséggel megtanította a refrént, vagy a szöveg néhány szavát, intett és együtt énekeltek. Például megkérte a közönséget, hogy ha int, akkor mondják hangosan: Az a jó! Az a jó! És így fejezte be a sanzont: Jobbra-balra kacérkodni (Az a jó! Az a jó!) Soha meg nem házasodni. (Az a jó! Az a jó!)

   A másik az volt, hogy komolyabb témáknál, ha több szakaszból állt az ének, akkor az utolsónál elhallgatott a zenekar és csak az ő hangja szólt.

   1949-ben lányához, Rott Katóhoz utazott Sydneybe, sikeresen szerepelt ott is..1960-ban öngyilkosságot követett el.

Láng Róbert