Ilyen-olyan adófajták

Az eltelt évtizedek során sokfajta adót fizettünk már. Emlékeztetnék a gyermektelenségi adóra, amit Ratkó Anna, a népjóléti minisztere talált ki, mert attól félt, hogy „úgy elfogy a magyar, mintha nem lett volna". De mondhatnám a honvédségi hozzájárulást is, ezt azok fizették, akik alkalmatlanok voltak sorkatonai szolgálatra.

   Azért ma is vannak ilyen-olyan furcsa adók. Különadók, hozzájárulások, járulékok, díjak, illetékek. Olyan tételek ezek, amelyekkel hozzájárulunk az állam fenntartásához, de személy szerint semmi szolgáltatást nem kapunk érte. Menjünk sorjában. A közismert és többé-kevésbé jogos és elfogadható adókat mellőzve.

   Ki gondolta volna, hogy ha a Kuala Lumpurban élő unokatestvérünk küld egy jó minőségű, V-nyakú, szafari mintás, rojtos, sötét keki hosszú pólót, akkor az magánszemélytől származó vámeljárás alá tartozó küldeménynek minősül és vám, valamint vámforgalmi adó terheli. Addig meg sem kapom ajándékomat, amíg ki nem fizettem a pénzt a Magyar Postának, ők továbbítják a Nemzetközi Posta Kicserélő Központja (sic!) küldeményforgalmát ellenőrző illetékes Vámhivatalnak.

   Lépjünk tovább. Tataroztatjuk lakásunkat, keletkezik egy csomó felesleges dolog, sitt, elrozsdásodott csapok, elrepedt mosdókagyló, törött lábú kisszék és hasonlók. Rendelünk egy konténert, amelyet letesznek a kapunk elé. Helyfoglalási díjat kell fizetnünk az önkormányzatunknak, mert a járda az övék. Oké! De télen a havat nekünk kell eltakarítani, mert akkor a járda a miénk,.a társasházunké. Amikor a konténeresnek kifizetjük a számlát, kér még egy összeget. Uram, a hulladéklerakási járulékról se feledkezzen el.

   Évtizedeken át takarékoskodunk, hogy öreg napjainkra ne szoruljunk gyermekeink támogatására. A pénzt persze bankban őrizzük, ott még kamatozik is. Most speciel nem, de ez mindegy. Aztán nyugdíjba megyünk és minden hónapban kiveszünk a megtakarításunkból egy összeget. Mert megérdemeljük. De fizetjük is utána a tranzakciós illetéket, ez egy olyan adófajta amellyel „a fizető fél fizetési számláját a kedvezményezett javára megterhelik."

   Nagyobb lakásba költöznénk, ezért eladjuk a család féltve őrzött egyetlen kincsét, Giccs Jenő Jakab „Ülő férfi szándékosan elrajzolt fülekkel" c. olajfestményét. Ha valóban sokat ér, akkor az bevételnek számít és külön adó terheli. (Igaz, csak egy bizonyos összegen felül.) A NAV kérheti a számlát, mennyiért vettük a képet? De kérem, hebegjük, ez a kép a dédapánké volt, fogalmunk sincs róla, hol és mikor szerezte. Jó, akkor a beszerzési ár az eladási ár egynegyede. Köszönjük.

   De ne csüggedjünk. Igaz, összesen 60 adófajta van momentán Magyarországon, viszont nem mindegyik vonatkozik ránk. Aki a 60-as számot nem hiszi, nézzen utána az Interneten.

Láng Róbert