A XVII. század megidézése a XXI. században – Esterházy történelemverseny a kismartoni kastélyban

Kilenc vidéki, négy budapesti és egy határon túli iskola mérte össze tudását a kismartoni Esterházy-kastélyban a többezer fiatalt megmozgató, tizedikes gimnazisták számára meghirdetett első Esterházy kreatív történelemverseny döntőjén. A három fős csapatok egy egyedülálló helyszínen, a kastély világhírű Haydn Termében idézték meg az Esterházy család 17. századi történetét.

 

A 130 jelentkező csapatból a versenyt a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium Rami Palmarum csapata - Bojtor Bogáta, Mersits Vivien és Kohán Mátyás - nyerte meg. Jutalmuk egy-egy legújabb típusú iPad és az Esterházy nyári egyetemen való részvétel. Felkészítő tanáruk Barkó Gábor Ágoston, aki jutalomként egy soproni szállodában tölthet egy estét, hogy a Rigoletto szentmargitbányai előadását láthassa.

 

Második a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium KANI-ZSÁK csapata, harmadik pedig az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Zsivány Hármas nevű csapata lett.

 

„Az Esterházy család több mint négyszáz éve van jelen Magyarország történelmében. Meghatározó kulturális és gazdasági tényező évszázadok óta. Értékközpontú, előremutató és időtálló életfelfogásuk ma is példa lehet" - mondta a versenyzőket köszöntve Ottrubay István, az alapítvány főigazgatója.

 

A játékos, infokommunikációs eszközöket is felhasználó, kreatív feladatokkal tarkított versenyt az Esterházy Magánalapítvány szervezte. Digitális címerrel és díszlettel, „hozott kincs" készítésével és werkfilmmel egyaránt készülni kellett a döntőre. Az egész napos megmérettetésen a csapatoknak komoly tudásra, nagy mértékű kreativitásra és eredeti ötletekre egyaránt szüksége volt, a komoly szaktekintélyekből álló zsűri a 14 csapat előadó- és vitakészségét, fotó- és filmkészítési tehetségét, valamint közösségi média jártasságát egyaránt értékelte.

 

A verseny együttműködő partnere a Klebelsberg Központ, az MTA Történettudományi Intézete, az MTA Könyvtár és Információs Központ, az Arcanum Adatbázis Kft. valamint a Nemzeti Levéltár.

 

Háttér

Az Esterházy Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy Magyarországon olyan közhasznú, ezen belül kulturális, oktatási, közismereti tevékenységet végezzen, melynek középpontjában a történelmi múlt megismerésének elősegítése, a kulturális örökség védelme, a hagyományok ápolása áll. Az ESTÖRI verseny célja, hogy a tanulók önálló ismeretszerzés, kutatás segítségével megismerjék az Esterházy család történetét, Magyarország történelmét, a korszak kultúráját és életmódját. A verseny kiemelt feladatának tekinti, hogy olyan új irányvonalat mutasson, mely teret enged a fiatalok kreativitásának.

 

Az ESTÖRI három fordulós volt, a három fős tizedikes gimnazista csapatok először online mérték össze tudásukat a kreatív történelmi versenyen. Az eddig megszokott középiskolás történelmi versenyektől eltérően több kreatív, a korosztály érdeklődéséhez igazodó feladatot kaptak a fiatalok: nem csak illusztrált esszét írtak és kvízfeladatsort oldottak meg, hanem a csapatok az Instagramon is bemutatkoztak egy-egy fotóval. A feladat érdekessége, hogy a csapattagokról a korszakhoz és a verseny 2016/2017-es témakiírásához (Az Esterházy család - egy kivételes karrier a 17. században) igazodó stílusban kellett fényképet készíteni.

 

 További információt itt szerezhet.

 

A verseny döntőjéről az élő közvetítés videója itt található.