Egy híres ismeretlen

Simonyi professzor előadást tartSimonyi professzor előadást tartNew Yorkban élő barátom írja, hogy megjelent egy tudományos ismeretterjesztő könyv „The Grait Unknown" (Híres ismeretlenek) címmel és azonnal bestseller lett. Természetesen tele van magyar vonatkozásokkal. Szerzője Marcus du Sautoy, az Oxfordi Egyetem matematika professzora. Hét tudós élete, munkája szerepel könyvében, köztük két magyar, Lakatos Imre matematikus-filozófus (1922-1974) és Simonyi Károly fizikus (1916-2001). Mindketten 1956-ban hagyták el Magyarországot.

   Simonyi Károly a Budapesti Műegyetemen gépészmérnöki, a Pécsi Tudományegyetemen jogi diplomát szerzett. 1951-ben megépítette az első magyar magfizikai részecskegyorsítót, amiért 1952-ben Kossuth-díjat és professzori kinevezést kapott. Úgy hozta jó sorsom, hogy alkalmam volt néhány előadását meghallgatni, nagyszerű élményt jelentett. Kis házi könyvtáram egyik dísze Simonyi Károly „A fizika kultúrtörténete" c. munkája, amit 1981-ben magyar nyelven is kiadtak. Amellett, hogy fizika tankönyv, megmutatja a tárgy összefüggéseit, kapcsolatát a történelemmel, mítoszokkal, képzőművészettel, irodalommal, társadalommal, filozófiával és még sok mindennel. A pazar kiállítású vaskos könyv 800 illusztrációt tartalmaz. (Kedves Nemzeti Alaptanterv Írók! Nem lehetne a képletekkel zsúfolt matematika helyett matematika kultúrtörténetet és magolós fizika helyett fizika kultúrtörténetet tanítani?)

   Ezzel még nincs vége a könyv magyar vonatkozásainak. Angliában a világ bármely részén született tudós (és gazdag) magánszemélyek nem csak egyetemet, de egyetemi tanszéket is alapíthatnak. Ehhez a garantált hosszú távú finanszírozás is hozzátartozik. Marcus du Sautoy akadémikus annak a már említett tanszéknek vezetője, amelyet Simonyi Károly alapított és a nevét viseli.

   Simonyi Károly fia Budapesten született 1948-ban, a Stanford Egyetemen végzett szoftverfejlesztőként. 1981-ben megismerte Bill Gatest, aki munkát ajánlott neki a Microsoft-nál. Olyan sikeresen dogozott, hogy a cég egyik vezető szoftverfejlesztője lett. Karrierje során 1 milliárd dollár vagyont szerzett, a Forbes magazin szerint a 374. leggazdagabb amerikai. Kétszer járt „űrturistaként" Szojuz űrhajókkal a világűrben. 2007-ben 14, 2009-ben 15 napot töltött az űrállomáson és az asztronauták munkájába is bekapcsolódott. Nem esett messze az alma a fájától.

Láng Róbert