Brit-magyar nyitott műhely: a jövő a digitális oktatás

A Príma Primissima díjas Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola diákjai egy rendhagyó művészettörténeti óra keretében mutatták be a „Digitális jövő - oktatás" konferencián, hogy hogyan zajlik a tabeletek segítségével egy óra Vodafone Digitális Iskola Program iskoláiban.

 

A IV. Béla iskola diákjai 2016 tavaszán az elsők között vehették használatba a Vodafone által biztosított táblagépeket, amikor a szolgáltató és a Vodafone Magyarország Alapítvány elindította a digitális oktatási programját.  

 

A Vodafone digitális oktatási programnak a célja, hogy két tucatnyi hátrányos helyzetű általános iskolákban növelje az esélyegyenlőséget és ezen belül a digitális esélyegyenlőséget. „Arra törekszünk, hogy olyan gyerekek kerüljenek ki az iskolapadokból, akik képesek lesznek a következő évtizedekben az érvényesülésre, és akik hasznos és komplex feladatokat tudnak majd ellátni egy olyan világban, amelyről ma még csak elképzeléseink lehetnek", mondta szerdán, Budaörsön Marchhart Pál, a Vodafone Magyarország vezérigazgató-helyettese. Mint mondta, a közeli jövőt illetően két dologban nagy az egyetértés. Egyrészt abban, hogy a mai általános iskolásoknak a mostanitól jelentősen eltérő körülmények között kell majd felnőttként érvényesülniük, másrészt pedig abban, hogy digitalizált világban az egyik legfontosabb képesség a digitális kompetencia lesz.

 

A Vodafone Digitális Iskola Program keretében mintegy 700 pedagógus és a 6500 diák kapott internetbiztonsági és tablet használati oktatást. A digitális oktatás támogatásával a Vodafone igyekszik lehetővé tenni a gyermekek számára, hogy akár a legkisebb falvakban is képessé váljanak tudatosan élni a technológia nyújtotta lehetőségekkel, ezáltal nagyobb esélyük legyen a továbbtanulásra és később a folyamatosan változó munkaerőpiacon való érvényesülésre.

 

A digitális oktatás jövőjével foglalkozó eseményen budaörsi sportcsarnokban az érdeklődők 20 hazai és nemzetközi digitális oktatási programot, megoldást ismerhettek meg és az előadások mellett részt vehettek számos bemutató órán.

 

A Brit Nagykövetség, a Kódvetők Digitális Oktatási műhely és a Digitális Jövő Települési Hálózat által szervezett magyar-brit nyitott műhely  rendezvényen többek között a Logiscool, a Kódgarázs, a Rationet Zrt. is bemutatta fejlesztéseit és programjait, de az érdeklődők megismerkedhettek a BBC Micro:bit technológiájával is.