Gázláng

A gázlámpa meggyújtásaA gázlámpa meggyújtásaNem a filmire gondolok, a George Cukor rendezte Gázlángra, főszerepben Ingrid Bergman és Charles Boyer. Valószínűleg ez volt az első thriller, amit a magyar közönség láthatott, feliratosan, nyolcvan évvel ezelőtt.

   Az én gázlángom világított és nagy szenzáció volt, a reformkori Magyarország egyik újdonsága. A XVIII. században még olajlámpásokkal világítottak az utcákon. Széchenyi István1815-ben Londonban látta meg a gázvilágítást. Azt tervezte, hogy Nagycenken ő is bevezeti, aztán mégis Budapesten világítottak először gázzal huszonöt évvel később. A pesti közönség fanyalgott, az újságok azt írták, hogy "világító ereje a pislogáson túl nem terjedt, bűze azonban messze elhatott."

   Az Osztrák Gáztársulat 1855-ben a Lóvásár (ma: II. János Pál pápa tér) téren megépítette első gázgyárát, a Légszeszgyárat. Egy évvel később már gázlámpák világítottak a mai Rákóczi úton és a Lipótvárosban. Pest-Buda egyesítésekor 1873-ban már közel 7000 gázlámpa működött, igaz, ebből az utcákon csak 2200. A többi inkább a palotákat, színházakat, középületeket világította meg.

   Az acetilén gázt a szén lepárlásával állították elő és földbe fektetett csövekkel vezették a gázlámpákhoz. Fontos szerepe volt a lámpagyújtogatóknak, akik egy hosszú póznával felszerelkezve jelentek meg a kijelölt gyülekezőhelyen, itt a városháza tornyában az őr megadta az indulásra a jelet, majd mindegyikük a körzete felé vette útját. Póznájuk végén kis rézkampó volt, mellyel kinyithatták a gázvezeték kallantyúját, s az ugyancsak a pózna végén lévő borszeszlángba itatott kanóccal lángra lobbantották a kiáramló gázt. Reggel aztán kikapcsolták a lámpát. (Ha jól emlékszem G. Dénes György /Zsüti/  egy vén lámpagyújtogatóról írt verset, amelyhez Fényes Kató, a múlt század ötvenes éveinek népszerű énekesnője keresett /és talált/ egy dallamot. A dal a közönség kedvence lett.)

   A gázlámpák időszakának derekán Edison elektromos izzólámpája már ismert volt, de hazánkban csak az 1910-es években tértek át fokozatosan az elektromos árammal való világításra. Ekkor ment ki a divatból a gázlámpa, a lámpagyújtogató, sőt az acetiléngáz is. Kiszorította az olcsóbb és nagy mennyiségben rendelkezésre álló földgáz.

   Aki mégis szerte egy gázlámpát megnézni, a Budai Várban, vagy a Lámpamúzeumban Szentendrén megteheti.

Láng Róbert