Állatkerti Nevelőszülők Napja -- 25 éves az Állatkerti Alapítvány, negyedszázada lehet jelképesen örökbe fogadni

Vasárnap tartja a negyedszázados jubileumát ünneplő Állatkerti Alapítvány a hagyományos Állatkerti Nevelőszülők Napját. Huszonöt esztendeje hirdették meg először, hogy az állatkerti állatokat jelképesen örökbe lehet fogadni. Akkoriban sokakat meglepett a dolog, mások pedig azt hitték, hazavihetik az állatokat. Az idők során azonban általánosan ismertté vált ez a támogatási forma és ma is töretlen népszerűségnek örvend. Az Állatkert kilencezer lakója közül jelenleg Saudának, a január elsején született zsiráfborjúnak van a legtöbb örökbefogadója.

Most vasárnap, május 14-én tartja meg a Fővárosi Állat- és Növénykert alapítványa az Állatkerti Nevelőszülők Napját. Az esemény hivatalos programja délelőtt 11 órakor kezdődik. A megnyitó után 11 óra 15 perctől különleges séták indulnak az Állatkert egy-egy zónájába, szakértő munkatársak vezetésével. 12 óra 30 perctől pedig a tulajdonképpeni szülői értekezlet veszi kezdetét, melynek során a gondozók beszámolnak arról is, milyen csínytevéseket hajtottak végre mostanában az örökbefogadott jószágok. Az állatkerti nevelőszülők számára szervezett vasárnapi programot több állomásból álló játék, illetve tombola teszi teljessé.

 

A Fővárosi Állat- és Növénykert alapítványa idén ünnepli létrejöttének 25. évfordulóját, így az Állatkerti Nevelőszülők Napja ezúttal jubileumi rendezvénynek is mondható. Az évforduló egyben azt is jelenti, hogy épp negyedszázada van lehetőség az Állatkert lakóinak jelképes örökbefogadására.

 

Ma már sok mindent lehet jelképesen örökbe fogadni, még színházi székeket is. Huszonöt évvel ezelőtt azonban ez a támogatási forma egyáltalán nem volt közismert Magyarországon, így az állatkerti örökbefogadás hőskorában többször is el kellett magyarázni, hogy az örökbefogadott állatot nem lehet hazavinni. Az Állatkert ilyen módon történő támogatása azóta nagy népszerűségre tett szert. A támogatásokat részben a takarmánybeszerzésre, részben állatgyógyászati készítmények vásárlására fordítják. Az örökbefogadás emellett népszerű ajándék, s kiválóan alkalmas arra, hogy az Állatkert és barátai közötti kapcsolatokat még szorosabbá fűzzék.

 

Mivel egy állatnak több „nevelőszülője" is lehet, az örökbefogadások száma alapján az állatok népszerűsége, közkedveltsége is mérhető. Az Állatkerti Alapítvány rendszeresen közzé is teszi, hogyan alakul az élmezőny. Az Állatkert mintegy kilencezer lakója közül jelenleg Sauda, a január elsején született zsiráfborjú a legnépszerűbb. A második helyezett Asha, a negyedik életévét februárban betöltött kiselefánt. A harmadik helyen Albert, a tavaly nyáron született kis panda kölyök, a negyediken Niva, az anyatigris, az ötödiken pedig Simon, a sivatagi róka áll. Az örökbefogadások számát természetesen nemcsak egyedenként, hanem fajonként is lehet összesíteni. A 814 állatfaj közül - az örökbefogadások száma szerint - a zsiráfok a legnépszerűbbek (igaz, ők elég sokan is vannak, hiszen Budapesten összesen kilenc zsiráf él), a kis pandák a második, a lajhárok a harmadik, az elefántok a negyedik, a tigrisek pedig az ötödik helyen állnak.