Piotr Anderszewski és az Európai Kamarazenekar koncertje a Zeneakadémián

világhírű, magyar gyökerekkel rendelkező Piotr Anderszewski eredeti és intenzív játékát Európa legjobb szólistáiból, zenekarvezetőiből, professzoraiból álló Európai Kamarazenekar kíséri május 17-én, szerdán a Zeneakadémia Nagytermében.

 

Piotr Anderszewski zenei sokszínűségét és átható személyiségét a kritikák különbözősége is mutatja, a New York Times „lengyel punkernek", a Guardian „inspiráló ragyogó zongoristának" jellemezte. A lengyel apa és magyar anya gyermekeként világra jött zongorista gyerekkora nagy részét Budapesten töltötte, saját bevallása szerint rajong Bartókért.

 

Kivételes tehetségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt szezonokban fellépett a londoni Barbican Center-ben és a Royal Festival Hall-ban, a Wiener Konzerthaus-ban, a Carnegie Hall-ban és a Mariinsky Koncertteremben Szentpéterváron. 2000 óta a Warner Classics/Erato lemezkiadó kizárólagos művésze, lemezei számos díjjal büszkélkedhetnek. 2002-ben elnyerte a négyévente, kivételes tehetségű zongoristáknak adományozott, rangos Gilmore-díjat. A koncerten Mozart és Beethoven zongoraversenyeit játssza majd

 

Az 1981-ben alapított Európai Kamarazenekar tagjait saját maga választja, valamennyien kiemelkedő sikereket értek el, a legnagyobb európai zenekarok szólamvezető művészei, elismert oktatók, professzorok. A kamarazenekart 2008 óta Lorenza Borrani hegedűművésznő vezeti. Célkitűzésük, hogy a lehető legmagasabb színvonalon szólaltassák meg a zeneirodalom kiemelkedő darabjait.  A két versenymű mellett Bartók Divertimento-ját valamint a morva zeneszerző, Janáček kamarazenekarra írt Mládí c. darabját szólaltatják meg.

A koncertre jegyek még korlátozott számban 4 800, 5 400, 6 500 és 7 900 Ft-ért kaphatóak, amelyek online is megvásárolhatóak.

http://zeneakademia.jegy.hu/program/piotr-anderszewski-es-az-europai-kamarazenekar-69261/333025

 

„Úgy érzem, nagyon keveset tudok"

A lengyel-magyar származású Piotr Anderszewski, a budapesti koncertközönség közkedvelt művésze nem csupán brilliáns zongorista, hanem izgalmas muzsikusegyéniség is - a zenészeket különleges érzékenységgel és megszállottsággal filmező Bruno Monsaingeon már három filmet is készített róla. (lásd: https://www.youtube.com/watch?v=1Y7g07Ozmy4) A május 17-ei koncert apropóján rövid interjút adott a Zeneakadémia/Hózsa Zsófia számára.

 

„Hosszú pihenésen van túl, négy hónapig nem koncertezett. Mivel töltötte az idejét ezalatt?

Varsóról készítettem filmet. Nagyon erősen kötődöm ehhez a városhoz, évek óta terveztem a forgatást.

 

Gyakran vezényel a billentyűk mellől. A próbák során dolgozik külön a zenekarral is, vagy a zongora mindig kéznél van?

A hangszer mindig ott van. Próbálom rávezetni a zenészeket, hogy ahelyett, hogy csupán a karmestert követnék, hallgassák is a zenét, amit játszanak, reagáljanak a többi muzsikusra, a zenei történésekre.

 

Egy Beethoven első, és Mozart egyik utolsó zongoraversenyt játssza a budapesti koncertjén. A két mű közötti kapcsolat miatt alakította így a műsort?

Nem, Mozart hatását alig hallom ebben a Beethoven-műben. Inkább azt mondanám, a frissessége miatt választottam. Ez Beethoven első „nagy" versenyműve, az első forradalmi darabja. Az 503-as Mozart-zongoraversenyéhez régi kapcsolat fűz, ami alapjaiban változatlan. Persze az idő múlásával én magam változom, ez pedig kihat az interpretációra, még akkor is, ha a darabhoz fűződő viszonyom nem változott.

 

Korábban azt nyilatkozta, hogy a Zeneakadémia pódiumán a szokottnál jobban izgul, mert diáknak érzi magát.

Jó néhány év, talán egy évtized is eltelt, mióta utoljára a Nagyteremben játszottam, remélem, azóta megváltozott ez az érzés. A közönség azért segíteni szokott. És a magyar közönség kiváló: művelt, kritikus, lelkes.

 

Gondolt arra, hogy tanítson?

Nem. Igen csekély pedagógiai érzékkel rendelkezem, és úgy érzem, nagyon keveset tudok... Hogyan merjem így másoknak megmondani, hogy mit csináljanak?

 

Mivel tölti az idejét, ha nem gyakorol, próbál vagy utazik?

Szeretek kikapcsolódni a barátaimmal, főzni, bort kóstolni, és persze könyveket olvasni. Ők az állandó és legkedvesebb társaim.

 

Gyermekkorában sok időt töltött a nagymamájánál Budapesten. Megosztana egy kedves emléket ebből az időszakból?

Szívesen gondolok vissza arra, amikor együtt látogattunk el a Bosnyák téri piacra. Ahogyan kiválasztotta a főzéshez szükséges hozzávalókat, beszélgetett az emberekkel... Nem tudom elfelejteni."

 

A részletes program:

Bartók: Divertimento, BB 118

Mozart: 25. (C-dúr) zongoraverseny, K. 503

Janáček: Mládí

Beethoven: 1. (C-dúr) zongoraverseny, op. 15

Piotr Anderszewski (zongora), Európai Kamarazenekar, koncertmester: Lorenza Borrani

 

A koncertet a Zeneakadémia Koncertközpont rendezi.

 

2017. május 17. szerda, 19:30

Piotr Anderszewski és az Európai Kamarazenekar

Zeneakadémia - Nagyterem

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

 

http://anderszewski.net

http://www.coeurope.org/lorenza-borrani-ca

http://zeneakademia.hu

 

Lantai József