Különleges hangszerek

Kitharán játszó leányKitharán játszó leányKithara. Már a Kr. e. VI. században említést tesz róla Theognisz, ókori elégiaköltő. Fából készült, üreges testű, húros, pengetős hangszer. Dobozlírának is nevezik. A megzenésített homéroszi eposzokat kithara kísérettel énekelték, ásatások során olyan vázatöredékeket találtak, amelyeken kitharán játszó nők láthatók. Egyesek szerint a magyar citera szó innen származik.

Éneklő fűrész. Két favágó fűrészeli a fatörzset. Képzeljük el a százhúsz centiméteres kézi fűrészt fogak nélkül. A zenész függőlegesre állítja az acéllapot, mögéje ül és hegedű vonóval hangokat csal ki belőle. A hangok úgy változnak, ahogy az acéllemezt a zenész görbíti. A szakemberek idiofon hangszernek nevezik a hasonló szerkezetet. Én cirkuszban láttam éneklő fűrészen játszó bohócot, a hangzás különleges, máshoz nem hasonlítható.

Ukulele. A gitár törpe, négyhúros változata. A polinéz szigetvilág kedvelt hangszere. Nem tévesztendő össze a Hawaii-gitárral, bár az ukulele a hawaii zene szimbólumává vált. Az ukulele polinéz szó, ugróbolhát jelent. A világ leghíresebb ukulele játékosa Bill Tapia volt, nagylemezei nálunk is beszerezhetők. (2011-ben hunyt el, 103 éves korában!) Ma már az ukulelének négy változata van, szoprán, tenor, bariton és koncert. Van négy, hat és nyolc húros ukulele is.

Eufónium. Változó keresztmetszetű, többszörösen meghajlított sárgaréz csőből áll, melynek egyik végén helyezkedik el a fúvóka, a másik vége tölcsérszerűen kiszélesedik. A tubához hasonló fokozatosan táguló furata van. Három-öt nyomó-, vagy forgószeleppel rendelkezik. Ezek más szelepes rézfúvós hangszerhez hasonlóan különböző hosszúságú csődarabokat iktatnak be a csőrezonátorba, hogy minden hang tisztán megszólaltatható legyen. (Csak nem az eufóriáról kapta a nevét?)

Baglama. A Földközi-tengeri kultúrákban, elsősorban Törökországban elterjedt kézzel pengetős hangszer. A baglama török szó összeköttetést jelent, utalva a hangszer húros voltára. Hét húrja van, mindegyiket külön hangolják, kiválóan alkalmasak akkordok megszólaltatására. Az úgynevezett hanglyuk nem a tetején, hanem a hangszertest alsó végén helyezkedik el. A baglamán játszó zenészt baglamacinak hívják.

Helikon. Tölcséres fúvókájú rézfúvós hangszer, a katona- és cserkészzenekarok elengedhetetlen eszköze. Oroszországból származik, I. Miklós cár rendszeresítette a XIX. század közepén a birodalmi katonazenekaroknál. Hangját a játékosnak az átpréselt levegő által rezgésbe hozott ajkai keltik. Helikonnak neveztek egy ókori görög hegyláncot is, a mitológia szerint Apolló és a Múzsák lakhelye, de ehhez a hangszernek nincs köze.

Okarina  A világ legrégebb hangszerei közé tartozik, az ősember 10.000 évvel ezelőtt már ismerte. Képzeljünk el egy húsz centiméter hosszúságú fából faragott citrom formájú, furulyához hasonló eszközt. Egy fúvókája van és néhány lyuk az oldalán. A hangokat úgy képzi a játékos, hogy a lyukakból néhányat többet bezár az ujjaival. Cserép anyagú okarinát ma is lehet vásárolni hangszerüzletekben.

Láng Róbert