Hímsovinizmus

Először is annak néztem utána, honnan ered ez a kifejezés. Luis Bonino argentin származású, Spanyolországban élő pszichiáter és pszichoterapeuta 1990-ben alkotta meg a szót, amely a férfiak kisebb-nagyobb kontrolláló, erőszakos és uralmi megnyilvánulásaitól a párkapcsolati erőszakig terjed. De a férfihatalom mindenütt tetten érhető, gondoljunk csak az államapparátus felső köreiben, az üzleti élet vezetői között, a  TOP-150 szereplőinél hány férfit és hány hölgyet találunk. Tetten érhető ez a dalokban is.

   Lányok a legényt jól megbecsüljétek! (Nem kellene inkább fordítva?) Ha részeg is haza kísérjétek. (Szóval menjenek utána a kocsmába és támogassák haza. Szép feladat. Ezért a legényért nem adnék egy krajcárt!) Nékem olyan asszony kell, ha beteg is, keljen fel, főzze meg a vacsorát! (Ez aztán a nettó hímsovinizmus.) Enyém leszel kisangyalom, ha bánja az anyád is! (Hű, de magabiztosak vagyunk.)

   Minek a szőke énnékem, mikor én a barnát szeretem. (A válogatós férfi dala.) A lábamon alig-alig állok, mégis szeretnek a lányok. (Önbizalom mindenekelőtt.)

   Nem adlak másnak! (De hát a lány nem egy tárgy, amit adhatunk, vehetünk.) Szeretem a csendet, a rendet a házban, az utolsó szó legyen mindig enyém. (Öröm lehet az ilyen férj.) Én nem fogok utánad járni, belátom, nem érdemes. (Ha akarsz valamit, tudod a telefonszámomat.)  Nem zavarom tovább az életedet. (Tapintatos szakítás.) Kislány, kezeket fel! Most egy kis szerelem kell. (Az igazi udvarló előtte öt percig beszélgetne.)

   Ha néha bántalak, gondolj az első csókra. (Pénz számolva, asszony verve jó. De mínusz és plusz csak a matematikában egyenlíti ki egymást.) Valaki kell nekem is, aki csak az enyém. (Akkor húzzál bele, mert a sápítozás kevés.) Csinibaba szeress belém! Csinibaba te légy enyém!  (Ennél azért jobb szöveg kellene.)

   De mindennek teteje az Este fess a pesti nő c. sláger. Hajnalban szól a vekkere és tele van már a cekkere. (Igyekszik hazaérni mielőbb a piacról.) Délben jó ebédet főz, mert szépíti őt a gáz, a gőz. (És olcsóbb is, mint a kozmetikus.) Mindenes is, a kis hamis. (A mindenes az értelmező szótár szerint segítő, kiszolgáló, piszkos munkát végző személy.) Nappal stoppol, port törül, de este fél kilenc körül, már dáma megint, taxinak int. A bárban kacéran flörtöl és Revlon- rúzs van a száján. (Szóval cseléd, szakácsnő, takarítónő, varrónő és bombázó. Nem is olyan nagy követelmény a fess pesti nővel szemben.)

 

Láng Róbert