Barátunk, a távkapcsoló

  Mit is kezdenénk nélküle? Szaladgálnánk össze-vissza az autónknál, sem kinyitni, sem zárni nem tudnánk. A garázsajtó, kertkapu sem nyílik. Futkorászhatnánk a televíziós készülék, DVD lejátszó, videomagnó és a lakás másik sarka között. Hogy szabályoznánk a hangerősséget, miként váltanánk csatornát, állítanánk be a színeket? Elgondolni is rémes. Nem beszélve a klímaberendezésről. Nemrég jártam egy lakásban, ahol a szobai világítás, a redőnyök fel-lehúzása is távirányítóval működött. És a fejlődés tovább folytatódik. Jön az okos távirányító, amelynek funkcióit még nem is sejthetjük.

   A szerkezeteket vezeték nélkül, közepes távolságról vezérelhető eszközt Nikola Tesla 1898-ban alkotta meg és szabadalmaztatta az Egyesült Államokban „mozgó járművek működését vezérlő szerkezet" megjelöléssel. A technológiát ugyanebben az évben egy elektromos kiállításon mutatta be a nagyközönségnek a Madison Square Gardenben, ahol egy rádióhullámok által vezérelt hajót prezentált. Akkor „teleautomaton" volt a neve.

   Rövidesen, néhány év alatt Európában is elterjedt. 1906-ban sikerrel partra vezényeltek épségben a távolból egy hajót Bilbao kikötőjében. Az első távirányítású repülőgép 1932-ben szállt fel és a technológia a második világháború alatt robbanásszerű fejlődésnek indult. A fejlesztések egyik eredménye volt a német Wasserfall rakéta, a V-1 „csodafegyver" őse.

   Az első vezeték nélküli távirányítót, amelyet kifejezetten televíziókhoz terveztek, Eugene Polley amerikai elektromérnök fejlesztette ki 1955-ben. „Flashmatic" névre keresztelte. Ennek még csak on-off kapcsolási funkciója volt. További lépést jelentett, amikor a BBC elindította Ceefax teletext szolgáltatását. Ekkor már csatornaváltást és hangerő szabályozást is lehetett vele végezni. Elég méretes és súlyos volt.

   Korunk távirányítója infravörös fény kibocsátásával ad utasításokat a vételre felkészített szerkezetnek, televízióknak és elektronikus eszközöknek. A távirányítók kicsik, kézben hordozhatók, rajtuk számos gomb található, az egyes beállításokhoz, funkciókhoz. Mint például az üzembe helyezés, csatornaváltás, hangerő, hangszín beállítás, elnémítás, a műsor felvétele, lejátszása, valamennyi csatorna programozása akár egy hétre előre, teletext és így tovább.

   A távirányító kódolása általában egy bizonyos termékre vonatkozik, de léteznek univerzális távirányítók is, amelyek képesek a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható termékek működtetésére. A távirányítók az utóbbi években számos új tulajdonságra tettek szert, így a modern darabokban már Bluetooth (rádiós) kapcsolat, mozgásérzékelő és hangfelismerő is található.

Láng Róbert.