A világszínvonal garantált -- Évadot hirdet a Concerto Budapest

Boris BerezovskyBoris BerezovskyBoris Berezovsky, Khatia Buniatishvili, Lucas Debargue, Angela Hewitt, Várjon Dénes, Anna Vinnitskaya, Jevgenyij Koroljov, Tabea Zimmermann, Perényi Miklós, Várdai István, Antje Weithaas - csupán néhány világsztár a Concerto Budapest 2017/18-as évadának meghívott fellépői közül. Akik ismerik a Keller András vezette nagyzenekart, pontosan tudják, hogy a Müpában vagy Zeneakadémián tartott teltházas koncerteken senki nem áll fel a székéből maradandó élmény nélkül. 

 

A Concerto Budapest már évek óta stabilan, teltházas koncertekkel hozza a világszínvonalat. Évadról évadra képes megújulni és izgalmas koncertélményekkel elhalmozni a bérlet- és jegyvásárlókat. A bérletvásálás már tart, amelynek idején a 2017/18-as évad programja is elérhető. A szólójegyeket június 6-tól lehet megvásárolni.

 

Koncertek világsztárokkal

 

Az évadot szeptember 23-án és 24-én indítják Várjon Dénes zongoraművész közreműködésével Mozart D-dúr zongoraversenyével, Bartók III. zongoraversenyével és Bruckner IX. (d-moll) szimfóniájával. Október 14-én és 15-én visszatér a 2016-ban elsöprő sikert aratott orosz zongoravirtuóz, Boris Berezovsky. Csajkovszkij II. (G-dúr) zongoraversenyét, Schubert IX. (C-dúr) szimfóniáját adják elő a Keller András vezényelte zenekarral a Zeneakadémián.

 

November 29-én a Zeneakadémia nagytermében hallható Antje Weithaas hegedűművész, Kaczander Orsolya fuvola- és Polónyi Ágnes hárfaművészek közreműködésével Beethoven D-dúr hegedűversenye valamint IV. (B-dúr) szimfóniája, és Takemitsu Toward the Sea II. darabja.

 

A december 7-i Müpa-beli koncerten két mélyvonós szólista is játszik a Héja Domonkos vezényelte zenekarral Tabea Zimmermann brácsista és Várdai István csellista. R. Strauss és
Bartók művek csendülnek majd fel. A korábbi évekből már jól ismert Anna Vinnitskaya ismét a Concerto Budapesttel zenél, viszont ezen az ünnepi karácsonyi koncerten Jevgenyij Koroljov és felesége Ljupka Hadzigeorgieva is fellépnek a Zeneakadémián. A koncert zenei összeállítása Bach életművéből szemezget, mely egy bensőséges hangulatú karácsonyi nagykoncert élményét ígéri.

 

A 2018-as év első nagykoncertje igazi érdekességet jelent a komolyzenei közönség számára, hiszen Perényi Miklós 70. születésnapját hivatott köszönteni. A Perényi 70 című koncerten Dvořák és Schumann dalokat hallhatnak a jelenlévők, a születésnapos művész közreműködésével.

 

Január 18-án Rácz Zoltán vezényletével és Berecz Mihály zongorista közreműködésével a Müpában hallhatók Bernstein, Gershwin és Stravinsky művei, többek között a #Favoritok bérlettel. A január 26-i Pesti Vigadóban elhangzó koncerten Medveczky Ádám karmester vezetésével és Jávorkai Sándor hegedűművész, Jávorkai Ádám csellóművész és Cser Krisztián operaénekes előadásában hallhatók Erkel Ferenc, Dubrovay László, Kodály Zoltán és Liszt Ferenc alkotásai.  2018. február 18-án a Müpában Sosztakovics és De Falla művek szólalnak meg Angela Hevitt és Devecsai Gábor tolmácsolásában, Keller András vezénylése alatt.

Március 4-én hagyományteremtő jelleggel, Mozart-napot szerveznek a Zeneakadémián külföldi vendégszólisták, többek között Hennig Kraggerud és Alexander Janiczek szereplésével.

 

Március 21-én a Müpa ad otthont a #Favoritok bérletbe sorolt koncertnek, melynek főszereplői Snétberger Ferenc gitárművész és a francia zene lesznek. Dukas, Snétberger, Milhaud darabok mellett, McLaughlin Gitárverseny című darabjának magyarországi bemutatóját is hallhatja a közönség. 

 

Április 7-én a varázslatos zongorista, Khatia Buniatishvili közreműködésével hallható Csajkovszkij b-moll zongoraversenye. A koncerten felcsendülnek még további Mozart és Csajkovszkij darabok is. Május 9-én az orosz zenéé a főszerep, ugyanis Muszorgszkij, Prokofjev és Szkrjabin műveket ad elő a zenekar Keller András vezényletével és Lucas Debargue zongorista közreműködésével a Müpában.

 

Az évadzáró nagykoncert május 19-én és 20-án lesz a Zeneakadémián, amelyen Bach és Bartók darabok hallhatók majd. Különleges időzítés, hogy Bartók A kékszakállú herceg vára című operája, bemutatójának 100 éves évfordulóján kerül műsorra. A mű jubileumi előadása Rost Andrea szoprán és Sebestyén Miklós basszbariton szereplésével hangzik el.

 

Kortárs magyar komolyzene

 

A Concerto Budapest és a kortárs magyar komolyzene szorosan összekapcsolódott már, és ennek fényében az új évadban is egy teljes koncertsorozatot szentelnek ennek a témának. A 2016/17-es évadban sikeresen elindult Magyar Kincsek Bérlet, a következő évben is izgalmas koncertélményeket kínál az érdeklődőknek. November 18-án Orbán 70 - Csíky 80 előadáson, az évben kerek születésnapokat ünneplő két zeneszerző Orbán Görgy és Csiky Boldizsár műveit hallhatják a jelenlévők, Kruppa Bálint hegedűművész és a Szent Efrém Férfikar részvételével. Vezényel Rácz Zoltán. Április 25-én Hubay Jenő, Veress Sándor és Joachim József művei hallhatók a Pesti Vigadóban Miranda Liu, Pablo Hernán Benedí, Charlotte Saluste-Bridoux hegedűművészek tolmácsolásában. Március 18-án, ugyanitt Vajda János, Szervánszky Endre, Bartók Béla és Mihály András műveket vezényel Rácz Zoltán.

 

Folytatódik a Premier sorozat is. A három alkalom során a nagykoncertek után 22 órától kortárs zeneszerzők darabjait mutatják be első alkalommal a közönségnek. A januári estén Kondor Zoltán Zongorovarsenyét élvezhetik Csalog Gábor zongorista tolmácsolásában és Rácz Zoltán vezénylésével a Zeneakadémián. Április 7-én Klenyán Csaba klarinétművész részvételével Wolf Péter Klarinétversenyének ősbemutatóját hallhatják a kíváncsi résztvevők. A május 19-ei nagykoncert után a Vidovszky László Break című művének ősbemutatóján vehetnek részt a koncertlátogatók.

 

A Hallgatás Napja

 

A Hallgatás Napját harmadik alkalommal szervezi meg a Concerto Budapest, az UMZE és a BMC. Az esemény immáron, jogosan az ország egyik elsőszámú kortárs komolyzenei fesztiválja. Ezúttal október 21-én látogathatják egész nap a koncertek a Budapest Music Centerben.

 

Gyerekeknek szánt koncertélmények

 

Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója különös figyelmet fordít a gyermekek zenei nevelésére. Két sorozatot is kínálnak a kisebbeknek: az évek óta nagy sikerrel futó Manó koncerteket és második évadát kezdő ZajonGO foglalkozásokat, Simon Izabella zongoraművész vezetésével.