Gazdagrét

Harminc évvel ezelőtt hatmillióan nézték az M1-en a Szomszédok című teleregényt. Igaz, akkor még csak 2 (!) csatorna volt. Horváth Ádám alkotása ma is nézői rekordot döntöget. A 331 fejezetből álló filmsorozat nagy részét Gazdagréten rögzítették. De mit is tudunk Gazdagrétről? Budapest XI. kerületében található, a kerületet hajdan Szentimrevárosnak nevezték, 2005 óta hivatalos neve Újbuda.

   A Gazdagrét egyik része Újbudának. Valaha Reiche Ried-nek hívták. Döbrentei Gábor költő, királyi tanácsos 1847-ben „dűlőkeresztelőn" nevezte el Gazdagrétnek. Az új név illett a csapadékban gazdag, jó minőségű talajához, gyümölcsfákkal betelepített kertes családi házaihoz. Kiscserkész koromban sokszor kirándultunk a Csiki-hegyeknek nevezett dombocskákhoz, keresztül szelve Gazdagrétet. Az akkori utcák nevei is a kertműveléshez kapcsolódtak. Barackos utca, Eper utca, Muskotály utca, Dió utca.

   A lakótelep a kertek, gyümölcsösök helyén épült fel hat év alatt 1983-1989 között, a házgyári (panel) lakásépítések utolsó mohikánjaként. Budapest legkedvezőbb megítélésű lakótelepe. Miért nem nevezték lakóparknak? Sokkal találóbb lett volna. A lakások mai árai azért az egekben vannak Gazdagréten.

   A lakótelep építését megelőző feltárások alkalmával a területen őskori edényeket és római kori temetőt találtak. Az Árpád-korban is lakott lehetett a környék, a régészek földbe mélyített, lefelé vezető lépcsős bejáratú, négyszögletes lakóházakat tártak fel konyhával, ezenkívül gazdasági épületeket és szabadtéri kemencéket. Ebben az időben a terület a katolikus egyház birtoka volt, a tatárjárás után pedig királyi birtok, a korabeli oklevelekből ismert Nevegy település része lett. Az egyház Károly Róbert alatt sikertelenül próbálta visszaperelni. Később szőlők, gyümölcsösök voltak a területen. 1900  körül a filoxérajárvány a szőlők, gyümölcsfák nagy részét tönkretette. 1930-ban már sokan költöztek a területre, építettek kertes házat, benépesítették növényekkel, gyümölcsfákkal.

   A gazdagréti lakótelep fokozatos építése alatt megkezdődtek a beköltözések, úgy ahogy a Szomszédok-ban láthattuk. Az első óvoda és bölcsőde 1985-ben, élelmiszer bolt 1986-ban, orvosi rendelő és könyvtár 1987-ben nyílt a lakótelepen. A Mechatronikai Szakközépiskola 1990-től működik. (A mechatronika a gépészet, elektronika, elektrotechnika és számítógépes irányítás egymás hatását erősítő integrációja.)

   Ma már a lakótelep infrastrukturális szempontból igen jól ellátott. Több szupermarket,  bevásárlóközpont, valamint intézmények (posta, orvosi rendelő, katolikus és református templom, nyugdíjasklub) találhatóak itt, valamint közösségi ház, mely különféle programoknak ad otthont, Városi autóbusszal jól megközelíthető.

Láng Róbert