XII. Zsidó Nyári Fesztivál megnyitója - képriport

A hagyományos zsidó vircsaft jegyében pezsdítő hangulatú vásári forgatagba került a látogató, aki 2009. augusztus 30-án a déli órákban elsétált a világörökség részévé nyilvánított belvárosi Gozsdu udvarba, ugyanis itt volt a XII. Zsidó Nyári Fesztivál hivatalos megnyitója.

A Zsidó Nyári Fesztivál mára Magyarország egyik legjelentősebb, leglátogatottabb, legnagyobb érdeklődést kiváltó kulturális-művészeti rendezvényévé nőtte ki magát. A programsorozat szélesre tárt kapukkal várja a magyar, az európai és a tengerentúli közönséget, zsidókat és nem zsidókat egyaránt. Programja éppen ezért összetett, műfajilag sokszínű, felhasználva a tánc és a zene nemzetközi nyelvét. Az érdeklődők nemcsak bepillantást nyernek egy általuk addig alig ismert kultúrába, de annak részesévé is tudnak válni. Megismerhetik egy több ezer éves kultúra szokásait, ünnepeit illetve azokat a művészeket, előadókat, akiknek köszönhetően számos különleges élménnyel gazdagodnak.

Az ünnepélyes megnyitón Zoltai Gusztáv a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója köszöntötte elsőként a megjelenteket:

„Kedves Barátaim!

Kitűnően ismerték az emberi természet mélységeit, a lélek szárnyalását és a szív igényességét azok, akik arra és azzal bíztatták társaikat, hogy merjenek nagyot álmodni. Mert csak így lendülhet magasra a szellem, s válik győztessé az akarat. Leküzdve a kishitűség minden kételyét, a Semmi olykor mámorító mágnesterét, felemelkedhet a felhők fölé, mert ez az álom átszakítja a valóság szürke burkát.

Ez történt 12 éve, amikor megszületett a Nyári Zsidó Fesztivál gondolata. A szervezők mertek nagyot álmodni, s felvázolták a magyar zsidóság kulturális forgószínpadát. Ahol egyszerre csillan fel újra a múltban felhalmozott színes kincsek értékes sokasága, a jelen minden csillogó gyönyörűsége, és a jövő lelkesítő ígérete.

És azóta minden áldott nyáron felhangzik a nyitány, felgördül a virtuális aranyfüggöny, s megnyílik előttünk a Nagy Varázslat. Igen, mert ez a Zsidó Fesztivál: mirákulum. Ahol a honi és a nemzetközi zsidóság büszkén felmutatja, felmutathatja: lám, ezt alkotta, ezt őrizte meg a világtörténelem legborzasztóbb évszázadában, a huszadikban, s mellette büszkélkedik mai tehetségével is dalban, zenében, versben és prózában. A közönség ilyenformán valósággal fürödhet az eredeti ötletekben, a műfajok sokszínűségében, a művészi kifejező formák változatosságában.

A Zsidó Nyári Fesztivál nem titkolt ambíciója, hogy ilyenformán is szóljon a magyarországi zsidóság szellemi készségeiről. Hogy bebizonyítsa zsidóknak és nem zsidóknak: képes a régi, rangos hagyományokat sziporkázó ötletességgel folytatni, és azt a modern világban is, alkalomról alkalomra megújítani. Hogy tud szilárd, tehát maradandó kereteket és izgalmas, tanulságos tartalmat teremteni, hiszen ez a képessége évezredek óta létezésének alfája és omegája.

Másik ambíciója, hogy alkalmat adjon, helyet és sok jó helyzetet hozzon létre a kivételes képességű művészek nemzetközi találkozására a művekkel és egymással. Mű és művész, művészet és művészek randevúja az értő, ösztönző közönséggel ismét a csodák birodalmába tartozik.

A Zsidó Nyári Fesztivál harmadik fontos feladata, hogy színhelyet, fórumot adjon a világ élvonalbeli művészeinek a vendégszereplésre, műveik, művészetük bemutatására Magyarországon. Ezek az alkalmak egyszerre gyönyörködtetnek és tanítanak, s kapukat és új dimenziókat nyitnak mindenki számára.

Igen, Hölgyeim és Uraim, a Fesztivál szervezői 12 éve mertek nagyot álmodni. Az elmúlt évek pedig igazolták bátorságukat. Fantasztikus premiereknek, remek előadásoknak lehettünk tanúi. Kiváló művészek léptek fel a rendezvényeken. Pompás kiállításoknak, sikeres könyvbemutatóknak lehettünk részesei. A Budapesti Zsidó Nyári Fesztivál évtizedes albuma ma már valóságos magyar művészettörténet!

Kérem, mai megnyitónkat is így fogadják. A programok, a varázslatos forgószínpad eseményei - biztosak vagyunk benne - ismét a barátság, a megértés, az egymásra figyelés, a tolerancia és a szolidaritás erősítését szolgálják. A mai nappal új testvériségnek kell születnie

itt. A felhangzó tapsok pedig híven jelzik majd, hogy a Tisztelt Közönség pontosan megértette a Zsidó Nyári Fesztivál nagyszerű üzenetét. Legyenek részesei a Zsidó nyári fesztivál eseménysorozatának. Köszönöm figyelmüket" - fejezte be beszédét Zoltai Gusztáv.

„Hagyományt nem lehet csinálni! - kezdte köszöntőjét Hiller István oktatási és kulturális miniszter. Vannak kezdeményezések, melyekbe sok figyelmet, energiát, talán még pénzt is tesznek, a szándék is megvan, és aztán valami ok miatt elhal, elmúlik, és nem is emlékeznek rá. Vannak másfajta kezdeményezések, amelyekbe ugyanígy tesznek figyelmet, energiát, biztos pénzt is, és még valamit, amit nagyon nehéz szavakba önteni. Van valami olyan titok, emberek közötti olyan kapcsolatteremtés, ami megfog, megragad, örökké tesz. És akkor nem egyszeri alkalom, és nem is mesterségesen megrendezett két vagy három eseménysorozat, hanem megszületik a hagyomány. A hagyomány arról is ismertik, ha nincsen, akkor hiányzik, és arról is, hogy az ember időről időre várja, tudja, hogy mikor jön az a bizonyos esemény, akarja hallani és látni, és amikor eljön, örül. A Zsidó Nyári Fesztivál nemcsak Magyarország, hanem Európa egyik legrangosabb fesztiváljává nőtte ki magát. A legkülönbözőbb érdeklődésű emberek jönnek és jöhetnek. Zsidó művészetek, nemcsak zsidóknak, olyanoknak, akik az igaz és színvonalas kultúra iránt érdeklődnek és tudjuk ez jó érzés. Sokan vannak. 

Élvezzék a zenét, a balkáni attitűdöktől, a mediterrán attitűdöktől egészen a folklórig, nézzék Robert Capa csodálatos képeit, és persze várják a következő évet. A Zsidó Nyári Fesztivál minden látogatójának kellemes szórakozást kívánok, mert tudom, hogy az időtöltés hasznos.

Azt szeretném, és azt kívánom, hogy hosszú éveken, évtizedeken keresztül a színvonal és a jókedv jellemezze a fesztivált."

 

Steiner Pál szocialista frakcióvezető rövid hozzászólásában megköszönte a meghívást és reményét fejezte ki, hogy ünneppé válik ez a fesztivál, mert mindannyiunkhoz szól.

Az eseményen jelen volt Horváth Csaba, Budapest főpolgármester-helyettese is.

Az ünnepélyes megnyitó után ismét felcsendült a muzsika és az udvar mondhatni teljes hosszában különböző programok pl: könyvbemutatók, délutáni kávéház - sanzonok, humoros versek - dedikálás, gyerek játszóház és sólet party, flódnikóstolás között válogathattunk.

A 2009. augusztus 30 - szeptember 6. között zajló XII. Zsidó Nyári Fesztivál részletes programjai a http://www.zsidonyarifesztival.hu/ és http://www.jewishfestival.hu/ oldalon megtekinthetők.

Lantai József