Révay András:A válogatás lezárult (képriport)

 

 Budapesten, az Alkotmány utcai Daalarna Szalonban találkozott egymással az a négy fiatal lány, akik a 2010. évi Operabál Hamupipőkéi lesznek. Szakértő kezek egyetlen délután leforgása alatt varázsoltak belőlük káprázatos hölgyeket.

 Amíg a lányokat a fodrászok, sminkesek, öltöztetők vették kezelésbe, a szalon tulajdonosa, Benes Anita a névválasztás rejtelmeiről lebbentette fel a fátylat. Daalarna, egy Stockholmtól északra elterülő szép táj neve és a tulajdonos gondolkodásmódjára, tárgytervezési kultúrájára skandináv vonások jellemzőek. Ez persze csöppet sem hűvös hangulatot jelent. Bizonyítják a Hamupipőkék báli ruhái is.

 Varga Zsuzsannára is inkább a melegség a jellemző. Eredeti szakmája porcelánfestő, van érzéke a finomságok iránt. Nagyon meglepődött, amikor megtudta, hogy a nyertesek közé került, bár régi vágya teljesült ezzel, hiszen még soha nem volt a budapesti Operaházban.

A meglepődés a többiekre is átterjedt, meglátva, micsoda ékszereket fognak viselni. Aki szerette gyerekkorában Verne könyveit, olvasta a fekete gyémántról szóló regényt, most maga is megcsodálhatja majd e ritka ékkövet. Ezen a nyakéken ugyanis a rubin mellett fekete gyémántok sorakoznak.

 A legkönnyebb helyzetben Devecser Anikó volt. Ő a Blikk szépségversenyének győzteseként már a másik három lány kiválasztása előtt tudta, egyike lesz a Hamupipőkéknek. A többiekről viszont a rendezők döntöttek. Hiába volt az ötszáznál is több jelentkező között fittness bajnok, táncversenyek győztese, valójában nem ez számított. A szervezők olyanokat kerestek, akik a leginkább megfeleltek a mesének. Legyen bennük valami megnyerő. A lakhelyük, a munkájuk, a személyiségük. A választás azt bizonyítja: bármilyen foglalkozású, bármilyen kis helyen élő lány számára van esély!

 A fonyódi ápolónő, Zsirai Judit, nagyon bízott abban, hogy aprócska, 35-ös lába ráirányítja majd a figyelmet. Hiszen a mesében is ez volt az egyik szempont. Nem is csalatkozott. Nehéz körülmények között dolgozik, valódi felüdülés lenne a lelkének - mondta - ha egyszer eljutna egy ilyen bálba. Nos, ott lesz!

 Ki tudja, hány Feketeerdő van a Duna mentén? Van bizony egy Magyarországon is. A picike faluból érkezett Turner Pálma, a mosonmagyaróvári Bolyai szakközépiskola negyedikese. Nagyon szereti a gyerekeket, tanulmányait a Pető Intézetben folytatná majd. Aki a bálon a közelébe kerül, bizonyosan felfigyel majd szemének egészen különleges színére. Most nem áruljuk el. Tessék őt megkeresni!

 Varga Zsuzsannáról érdemes még néhány szót ejteni. A Feruna Nonprofit Kft. tulajdonosaként fogyatékkal élőknek létesít nappali otthont. Az állami normatív támogatásból tartja fenn, az oda bekerülőknek csak az étkezésért kell fizetni. A kezelések, a gyógylovaglás, a vízitúra, a bábszínház - minden ingyenes a gyerekeknek.

Megszabadulva a fodrászok és a sminkesek kezei közül, befejezve a ruhapróbát, a lányokra újabb feladat várt. Megérkezett Jezernitzky Sándor a Magyar Állami Operaház magántáncosa, hogy néhány egyszerű tánclépésre, az estélyi ruhában való mozgásra tanítsa a hölgyeket.

 Ő a koreográfusa a báli nyitótáncnak is, negyven táncospár dolgozik a keze alatt már hónapok óta. A Hamupipőkék is szorgalmas tanulónak bizonyultak, pillanatok alatt sajátították el a megfelelő mozdulatokat. Fiúkra nem is volt szükségük, nagyszerűen boldogultak pár nélkül is.

 Aki majd az Operabálon összetalálkozik a négy Hamupipőke bármelyikével, nyugodt szívvel kérje fel őket egy táncra, biztosan nem okoznak csalódást. Ismerve az eddigi előkészületeket, bátran megállapíthatjuk: megint egy felejthetetlen éjszaka elé nézünk!

http://www.operabal.com/