Továbbgondolva -- Olcsóbb az osztrák előfizetés használata Magyarországon, mint a magyar előfizetés itthon!

 Kezdik továbbgondolni az internetezők, hogy miért lehet bizonyos helyzetben olcsóbb egy osztrák telefonelőfizetés használata Magyarországon, mint a magyar mobilszolgáltatók bármelyik PUBLIKUS tarifájával. Igy sajtószemléntben ezt is továbbadjuk olvasóinknak, megfontolásra és tovább gondolásra. UPDATE 2012-05-14 06:19:06: Apróság, hogy az a nagyon kedvezményes roaming percdíj csak az Orange hálózatán belül igaz. Szlovákiában van Orange, nálunk meg nincs. Legalábbis ami a mobilszolgáltatókat illeti.

Az EU által meghatározott új roaming tarifákkal a jelek szerint előfordulhat, hogy olcsóbb lesz az EU területén (értsd, a másik 26 tagállamban, valamint Izlandon, Norvégiában, vagy Liechtensteinben) küldeni egy magyar telefonnal SMS-t, mint itthon, sőt még az is előfordulhat, egy másik EU-s ország valamelyik szolgáltatójának roamingra kihegyezett csomagját használva Magyarországon olcsóbban lehet majd telefonálni, mint valamelyik hazai előfizetéssel.

Az SMS anomáliára egy kedves kommentelőnk hívta a figyelmet - köszönte érte!

A jelenlegi 290 Ft-os euró árfolyammal számolva, az EU + Izlandon, Norvégiában, vagy Liechtensteinben területén roamingolva (barangolva) az SMS-küldés ára jelenleg legfeljebb bruttó 38 Ft, július elsejétől pedig (mivel a szabályozott nettó ár 11 centről 9 centre csökken) max 33-34 Ft lehet. Ha most nem vesszük figyelembe a +2Ft rárakódását. Sajnos tényleg, vannak olyan csomagok, amelyekkel belföldön ennél többe kerül az SMS-küldés.

Talán még ennél is érdekesebb a Kiszámoló Blog által felfedezett lehetőség.  Ez pedig az osztrák Orange „Supernet Europa" csomagja. Ez (készülék és hűségidő nélkül!) havi 300 roaming percet tartalmaz + az ausztriai keret: 1000 percnyi hívás, 1000 SMS és 1GB adatforgalom. Mindezt havonta 23,2 euróért.

Ha Ausztriába be sem tesszük a lábunk (hagyjuk veszni az ottani keretet), kis kompromisszumokkal de jól járhatunk. Ha csak a 300 roaming percet nézzük, akkor az percenként 22,4 Ft-os tarifát jelent (290 Ft-os euró árfolyammal), tokkal vonóval, azaz ÁFÁval együtt. Ráadásul ehhez nem tartozik +2Ft-os telefonadó sem.

Kis szépséghiba azonban, hogy a 300 perces roaming keret minden bizonnyal úgy értendő, hogy ebben benne van a hívások mellett a hívásfogadások ideje is - hiszen roaming környezetben az sincs ingyen. Így számolva kicsit kedvezőtlenebb az ajánlat.

Tegyük fel, hogy fele, fele arányban indítunk és fogadunk hívásokat... s ugye egy hazai csomag esetében a hívásfogadásért nem kell fizetni. (Ráadásul erre még adót sem vetettek ki, de nem akarok ötleteket adni.) Szóval, ha így nézzük, akkor 150 percnyi hívást indíthatunk havonta 23,2 euróért, így a percdíj 44,4 Ft-ra jön ki. „Rossz hír", hogy bizony még ez sem extrém, különösen némely hazai pre-paid (feltöltő kártyás) árhoz hasonlítva.  A történet mindenképpen figyelemre érdemes, de azért mielőtt elindulnánk Ausztriába megvenni ezt a csomagot érdemes a kényelmetlenségekről is szólni. Ha egy ilyen osztrák (vagy bármilyen más, hasonló adottságú külföldi) kártyát használunk itthon, akkor:

  • aki minket akar hívni, az akár a szomszéd szobából is nemzetközi hívást kell, hogy indítson, így ismerőseink vagy nem hívnak majd bennünket, drágán küldhetnek nekünk SMS-t - és megutálnak, elhanyagolnak. Éppen ezért célszerű a hívás- és SMS fogadásra egy hazai telefont is magunkkal hurcolni. (Tény, ma is sokan járnak üzemszerűen két telefonnal.)
  • Roaming adatforgalom (adat-roaming) sincs a keretben
    • mindezek alapján úgy tűnik: ezzel a csomaggal leginkább hívást indítani, SMS-t küldeni lenne érdemes, de akkor akár 300 percet is lehetne elég jó áron.

Persze azt sem árt figyelembe venni, valójában mennyit is akarunk telefonálni, hiszen ez a 300 perc messze több a hazai átlagnál, így a csomag csak a sokat beszélőknek lehet reális alternatíva.

ettől függetlenül, jó tudni róla, ráadásul ez a csomag még a jelenlegi roaming-szabályozás alapján készült, így júliustól akár olcsóbb is lehet, netán valamekkora adat-roaming keret is belekerülhet.Arról nem is beszélve, hogy az a bizonyos 1000 SMS nem csupán Ausztriában küldhető el, hanem az EU területén is....

Mindehhez járul bónuszként az ausztriai forgalmazás lehetősége, ha mégis ellátogatunk Bécsbe.

A  Kiszámoló Blog javaslata az Orange-nak, csináljanak egy olyan csomagot, amelyben nincs ekkora osztrák keret, akkor nyilván lejjebb lehet tolni az árat, s akkor ez a csomag igazán versenyképes lesz Magyarországon.

Az eredeti írás megjelent:

http://telefonkozpont.blog.hu/2012/05/12/szlovak_rendszam_utan_osztrak_mobil