Art Market Budapest 2012

2012. november 8-11. kerül megrendezésre Közép- és Kelet-Európa egyetlen kortárs képzőművészeti vására az Art Market Budapest 2012 a budapesti Millenárison. A vásár iránt immáron második alkalommal hatalmas érdeklődés volt a kiállító galériák között, ezért idén megnövekedett területen várják az  érdeklődő közönséget szakmai, zenei és más kiegészítő programokkal.

 2011-ben első alkalommal jött létre Közép- és Kelet-Európa nemzetközi kortárs képzőművészeti vásáraként az Art Market Budapest. Az első év sikerei, a tízezer fő feletti látogatottság, a teltházas kiállítási csarnok, az eredmények és szakmai elismerések egyértelművé tették, hogy a művészeti világnak és a széles közönségnek egyaránt igénye van egy ilyen különleges, a régió művészetére összpontosító művészeti találkozóra, amelyet a műértő és a nem szakértő látogatók egyaránt örömmel fogadnak.

 

"ZSIDÓ IDENTITÁS ÉS TÖRTÉNELEM - Kortárs képzőművészeti reflexiók" 

Az Art Market Budapest 2012-ben egyik kiemelt művészeti témájaként a zsidó identitáshoz és történelemhez kapcsolódó kortárs vizuális művészeti reflexiókat, a zsidó kultúrának a képző- és fotóművészetre gyakorolt hatását igyekszik több aspektusból megvizsgálni és bemutatni.

 A kelet-európai zsidóság gazdag művészeti tradíció közismertek, olyan képviselői tették világhírűvé, mint az orosz Marc Chagall, a litván Chaim Soutine, a lett Mark Rothko, a román Saul Steinberg, a magyar fotósok, André Kertész, Munkácsi Márton, Robert Capa, a Bauhaus egyik legfontosabb alakja, Moholy-Nagy László és számos további meghatározó jelentőségű alkotó.

 Az Art Market Budapest kortárs képzőművészeti vásárnak otthont adó magyar fővárosban él Európa egyik legaktívabb és legjelentősebb, százezres népességű zsidó közössége. A budapesti zsidó negyed történelmi emlékhelyei és Európa legnagyobb zsinagógája a város kulturális fejlődését is jelentősen befolyásoló hagyományokról tanúskodnak.

A programnak különleges aktualitást ad, hogy 2012-ben a száz éve született embermentő svéd diplomatára, Raoul Wallenbergre emlékezik a világ, aki budapesti állomáshelyén életét kockáztatva zsidók ezreit mentette meg a haláltól.

 

Az Art Market Budapest zsidó tematikájú programja számos elemre épül.

Kiállítás.

Kiemelt szerepet kap a vásár helyszínén és időpontjában bemutatásra kerülő különleges kiállítás, amely a budapesti 2B Galéria 'Waldsee 1944' című programjára épül. A kiállítás létrehozásában a New York-i Hebrew Union College, az Alma-on-Dobbin Alapítvány valamint számos kelet-európai és a régión kívüli művész és galéria működik közre. A programot kialakító kurátorok az alkotók aktív hozzájárulására építenek.

A kiindulópontot a Magyar Zsidó Levéltárban őrzött, Auschwitzból küldött tábori levelezőlapok adják: az elhurcolt zsidó foglyokkal haláluk előtt az  őrök levelezőlapokat írattak, amelyekben a rokonoknak szerencsés megérkezésükről és ideális körülményekről számoltak be. A feladás helyére azonban Auschwitz helyett Waldsee került. A levelek célja a még otthon levő címzettek megnyugtatása, rövidesen bekövetkezett deportálásuk előkészítése volt. A kurátorok saját fiktív Waldsee képeslapjaik elkészítésére kérték és kérik fel a művészeket, amelyeket az alkotók személyes történetekkel, szövegekkel egészítenek ki. A program kezdete óta az eredetileg felkért kelet-európai művészekhez már a mai napig is számos további alkotó csatlakozott (köztük például William Kentridge, Sylvia Plachy és fia, a színészként ismert Adrian Brody).

A vásár 2012 novemberi megnyitásáig a „Waldsee" kollekció tovább bővül elsősorban a program kurátorai által a vásáron kiállító galériák művészei közül kiválasztott alkotók felkérése által. A kibővített kiállítási anyag bemutatására az Art Market Budapest 2012 keretében kerül sor.

A vásár 'Inside Art' néven szervezett művészeti-szakmai programjában nemzetközi szakemberek nyilvános szimpózium keretében arra a kérdésre keresik a választ, hogy van-e relevanciája  a zsidó származásnak a 21. századi kortárs alkotóművészetben.

A vásár idején Budapest számos helyszínén létrejövő művészeti fesztivál kiállításain és eseményein is kiemelt szerepet kap a zsidó kapcsolódású kortárs képzőművészet.

A szervezők a vásárra érkező vendégek számára Budapest zsidó kulturális és történeti helyszíneit és emlékhelyeit bemutató programot alakítanak ki.

A program művészeti igazgatója Böröcz László, a 2B Galéria vezetője.

 

„KOLOZSVÁRON ÁT"

A 'Kolozsvári iskola' Kelet-Európa szélesebb művészeti kontextusában.

Az Art Market Budapest 2012-ben egyik kiemelt témájaként a művészeti világ jelentős figyelme által kísért jelenség, a kolozsvári művészeti szcéna és ezen belül az úgynevezett 'Kolozsvári iskola' és annak szélesebb környezete illetve kelet-európai gyökerei és kapcsolódási pontjai bemutatására vállalkozik úgy, ahogy azt a közönség eddig máshol még nem láthatta. 

 

A vásár helyszínére szervezett tematikus kiállítás mellett a galériák standjain, a szakmai beszélgetéseken és a komplex program más elemei keretében a vásár vendégei az alkotások megismerésén túl akár személyesen is találkozhatnak az erdélyi művészekkel és az őket képviselő galériákkal. A vásáron önálló standdal vesz részt többek között a nemzetközi művészeti világban a 'Kolozsvári iskola' legautentikusabb képviselőjeként híressé vált PLAN B galéria is.

 

A kolozsvári alkotókat a nemzetközi művészeti világ olyan kelet-európai művészekként ismeri, akik festészetükben az elnyomó politikai rendszert és annak hagyatékát, a személyes és kollektív mítoszok lerombolásának témáját dolgozzák fel, konceptuális művészetükben  társadalomkritikus üzeneteket fogalmaznak meg. Közülük néhányan ma már jelentős nyugat-európai és amerikai galériákkal dolgoznak együtt, alkotásaik az elmúlt években sikerrel kerültek be a világ számos fontos művészeti gyűjteményébe. Kolozsvár kortárs képzőművészeti életének  ők éppúgy alkotóelemei, mint a ma még nemzetközileg  ismeretlen, de gyakran a már híressé vált művészekhez hasonló képességű alkotók, köztük nemcsak festők, hanem más művészeti ágak képviselői is.

 

Az Art Market Budapest vásárnak otthont adó, a Kolozsvárral számos történelmi, társadalmi és kulturális közösséget mutató Budapest különlegesen alkalmas helyszín a 'Kolozsvári iskola' és az ahhoz kapcsolható kelet-európai alkotók bemutatására. A galériák, művészeti intézmények és gyűjtők együttműködése mellett olyan nemzetközi tanácsadók részvétele biztosítja a program színvonalát és sikerét, mint egyebek mellett Jane Neal, az ismert angol műkritikus és kurátor illetve Nicola Trezzi, a Prágai Biennálé kurátora, a Flash Art szerkesztője. A program művészeti vezetője Vékony Délia művészettörténész, az International Business School Művészetmenedzsment Tanszékének előadója.

 

Az Art Market Budapest „KOLOZSVÁRON ÁT" elnevezésű programja számos elemre épül:

A kiállítók.

A művészeti vásáron résztvevő közép-kelet-európai és nyugati galériák nemcsak közvetlenül reprezentálják a kolozsvári és velük művészeti, kulturális rokonságot mutató helyi művészeket, hanem a román és más galériák kiállítási anyaga különlegesen releváns környezetbe is helyezi a kolozsvári művészek alkotásait.

Kiállítás a vásár helyszínén.

Az Art Market Budapest kurátori válogatás formájában önálló kiállítást szentel a kolozsvári művészeti szcéna és a 'Kolozsvári iskola' művészei bemutatásának. A kiállítás közvetlen szakértői benyomásokra, a helyszíni bejárásokon szerzett tapasztalatokra építve mutatja be a kolozsvári művészeti élet központjául szolgáló Ecsetgyár művészeit is. Így a kolozsvári és velük alkotói rokonságot mutató más kelet-európai művészekkel eddig sokak számára ismeretlen, a megszokottól eltérő helyi kontextusban ismerkedhetünk meg, amire nem adódik lehetőségünk, amikor a művészek alkotásait különböző nemzetközi galériákban vagy más vásárokon látjuk.

A vásár  'Inside Art' néven szervezett, művészeti-szakmai előadásokból, művészinterjúkból, kerekasztal-beszélgetésekből, könyvbemutatókból álló programjában nemzetközi szakemberek nyilvános szimpózium keretében vizsgálják meg a kolozsvári jelenséget. A szakértők arra a kérdésre is keresik a választ, hogy valójában művészeti kategóriaként értékelhető-e a 'Kolozsvári iskola' vagy csupán műkritikai, műkereskedelmi márkáról van szó. Talán az is kiderül, hogy mi a kolozsváriak nemzetközi sikereinek titka. 

A vásár idején Budapest számos helyszínén létrejövő művészeti fesztivál kiállításain és eseményein is szerephez jutnak a témához kapcsolódó kelet-európai művészek.

 

http://www.artmarketbudapest.hu/

 

Lantai József