Görögország utcáit újra ellepték az „OXI” feliratok. De mit is jelentenek ezek?

Az OXI valójában a görög, Οχι, amely Ohi-nak ejtendő és azt jelenti: „nem".

A szó politikai használatának történelmi háttere van. 1940. október 28-án az olasz fasiszta barbárok ultimátumot intéztek Görögország felé. Az ultimátumot az olasz nagykövet, Emanuele Grazzi adta át Joannisz Metaxasz, görög miniszterelnöknek hajnali négy órakor, a német nagykövetségen rendezett parti vége felé. A követelések teljesíthetetlenek voltak; azt akarták, hogy a tengelyhatalmak csapatai görög területre léphessenek, és elfoglalhassanak „stratégiai helyszíneket", különben háború lesz.

A legenda szerint Metaxasz válasza azt volt, hogy „nem". Valójában annyit mondott, hogy „Alors, c'est la guerre", azaz „Akkor háború van."

Másfél óra múlva már támadtak is a fasiszták által megszállt Albániában állomásozó olasz csapatok. Reggel a görög nép ellepte az utcákat, és azt kiáltották, hogy „NEM!"

1942-től ez lett az Ohi nap, azaz a Nem Napja, görög nemzeti ünnep.

A Corelli kapitány mandolinjában Grazzi szemszögéből írják le a találkozó fiktív történetét. A főként háborús témákkal foglalkozó Sabaton metál-zenekar is foglalkozik a témával a Coat of Arms című dalában. https://www.youtube.com/watch?v=wtax3Fl-UZo

Manapság újra az „OXI" lett a jelszó az európai/USA hatalom ellen, amely ismét meg akarja fojtani Görögországot. Nem a megszorításokra! Igen Tsipraszra, a Szirizára és az Európai Baloldali Pártra! Ez a görög üzenet görögöknek.

Álamcsiny kisérlet a görögök ellen - egyelőre elnapolva, de meddig....

A hírek szerint az Európai Központi Bank azt tervezi, hogy nem biztosít készpénzt (eurót) a Görögországban működő kereskedelmi bankoknak.

Arra számítanak, hogy a hírre a lakosság pánikba esik, megrohamozza a bankokat, ki akarja venni megtakarításait, de pénz hiányában a bankok nem tudnak majd fizetni. Azt remélik, hogy az elégedetlenség a baloldali kormány ellen fordítja a lakosságot, és végül nem lehet majd megtartani a népszavazást, a politikusok pedig belekényszerülnek egy újabb memorandum aláírásába. Persze ez a memorandum arról kell, szóljon, hogy a lakosság fizeti meg a bankok megmentésének költségeit.

Az EKB várható döntése azonban lényegében azt jelenti, hogy elismerik a kereskedelmi bankok fizetésképtelenségét, vagyis csődjét. A korábbi propagandával ellentétben tehát itt nem egyszerűen az állam csődjéről, hanem az egész rendszer bedőléséről van szó. A becsődölt bankot szükség esetén az állam azonnali hatállyal államosíthatja, hiszen a közszolgálati funkciók fenntartása - például nyugdíjak kifizetése, kórházak, állami intézmények működtetése - az elsődleges. És ugye nem kell külön magyarázni, hogy most olyan helyzet van, amikor az állam szükségét fogja látni az államosításnak.

Ha tehát az EKB felrobbantja a banki bombát, akkor a baloldali kormány azonnali hatállyal államosíthatja a fizetésképtelenséget, csődöt jelentő bankokat. A lakosság megkapja a pénzét, és a bomba az EU és az IMF vezetőinek a kezében robban fel.

Nem biztos, hogy alaposan mérlegelték a jelenlegi helyzetért felelős politikusok és bankárok, milyen következményei lesznek a Görögország ellen indított pénzügyi háborúnak.

Jelenleg ugy tűnik hétfőn lesz euro készpénze a kereskedelmi bankoknak, mert nem függesztik fel a nyakánál fogva a bankok készpénzellátását. De ez bármikor Világbanki vagy az Euro trojka nyomására megváltozhat. Jelenleg az fogja vissza valószínűleg a gátlástalan kifosztás megindításától az EU trojkát, hogy a folyamat végén valószínűleg Oroszország új kvázi tagköztársasága lenne Görögország, orosz támogatással, és természetesen orosz katonasággal. Ez pedig tényleg nem érdeke a trojkának. Görögország addig tud manőverezni, amíg ez az alternatív lehetőség fennáll.

 

Mindenestre a Félretájékoztatási Ügynökség működik teljes gőzzel, azaz a liberális/nyugati baloldali-atlantista sajtó folyamatosan ontja a rémhíreket és a félretájékoztatást a legjobb formája szerint. Ezért szinte lehetetlen a hazai vagy az Uniós esetleg az amerikai médiumokból a tényleges helyzetről információt szerezni, az ember a netes görög hírforrásokra van utalva.

 

Mindenesetre érdekes megnyilatkozást olvashattunk Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP frakció részéről:

Gabi Zimmer, az Egyesült Baloldal/Északi Zöldek EP f rakció elnökének nyilatkozata

„Az Eurocsoport kőszívű ideológusai ismét az európai demokráciát tiporják. Először hónapokig zsarolták a demokratikusan megválasztott görög kormányt; most pedig megtagadták a görög néptől a lehetőséget, hogy döntsenek az Eurocsoport javaslatáról.

„Nem lehetne probléma a pénzügyminiszterek számára, hogy pár nappal kiterjesszék a programot, hogy ezt lehetővé tegyék. De nem akarják megadni a görög népnek ezt a szabadságot. Látni szeretnék, ahogy az egyetlen baloldali kormány az EU-ban megbukik, és ezért még az európai egységet is kockára teszik. Most az EU vezetőinek az utolsó pillanatban kell megoldást találniuk. Az EU jövője a kezükben van."

 

Egyelőre az ECB nem szüntette meg a görögök EURO ellátását, legalábbis a vasárnap délutáni döntés szerint de bármikor megteheti. Ez háború, és a háború folytatódik Görögország ellen.