Miközben a világ a mini-tőzsdekrachot figyelte, a Financial Times anonim írása ismét a készpénz eltörlésére szólított fel

A „Védőbeszéd egy másik barbár relikvia eltörlése mellett" címen megjelent cikk szerzője azon kesereg, hogy az emberek egyre inkább a készpénz felhalmozása mellett döntenek a gazdasági összeomlásra felkészülendő, ami a szerző szerint „komoly torzulást okoz a gazdasági rendszerben, még kis mennyiségben is".

http://www.ft.com/cms/s/0/159b17ca-47f3-11e5-b3b2-1672f710807b.html#axzz3k6ntIQrp

 

 

Szóval miért rossz, ha az emberek fizikailag a kezükben tarthatják a saját pénzüket? Segítség nélkül ki nem találnánk: azért mert ez korlátozza a világ leginkább demokráciaellenes intézményeinek, a központi bankoknak a hatalmát.

 

    „A készpénz, vagyis egy látra szóló és nulla százalékos kamatot tartalmazó eszköz létezése korlátozza a központi bankok gazdaságélénkítő képességét. A legfőbb aggodalom, hogy amint egy központi bank a negatív kamatok irányába mozdul, az emberek még nagyobb mértékben fogják készpénzre váltani betéteiket."

 

Kiemelve, hogy a készpénz nyomon követése nem lehetséges, az író úgy gondolja, hogy annak eltörlése ezzel szemben „megkönnyítené a kormányok életét, hiszen könnyűszerrel felszámolhatnák az informális gazdaságot".

 

A készpénz eltörlésével a kormány egyszerűen leemelhetné a kirótt adót az állampolgárok bankszámlájáról.

 

    „Az általános forgalmi adó felszámítása és visszatérítése például automatikusan és valós időben történhetne az érintett bankszámlák között."

 

A cikk azt javasolja, hogy vezessenek be valamilyen büntető díjat a készpénzhasználatra, így „a készpénzhasználók kénytelenek lennének fizetni az anonimitásért," azonkívül egy ilyen megoldással a „monetáris politika a készpénzhasználókat is érintené".

 

A dátummal ellátott bankjegyek idővel elveszítenék értéküket, miközben az emberek azért is fizetnének, ha elektronikus megtakarításaikat készpénzre akarnák váltani és fordítva.

Hirdetés

 

A cikkben leírt javaslatok Kenneth Rogoff, az IMF korábbi vezető közgazdászának véleményét tükrözik, aki a nagy címletű bankjegyek, mint például a 100 és 500 eurósok fokozatos bevonását javasolta.

 

Rogoff már tavaly is a készpénz eltörlését javasolta, szintén egy Financial Times cikkben, az adóelkerülés és illegális tevékenységek felszámolása" érdekében, illetve, hogy megakadályozzák a készpénzfelvételt, amikor a kamatráták a nullához közelítenek.

http://www.ft.com/cms/s/0/c47c87ae-e284-11e3-a829-00144feabdc0.html#axzz3bKydHmBq

 

A készpénz eltörlésének kérdése az idei Bilderberg találkozón is asztalra került, amelyen a Financial Times gazdasági főszerkesztője, Martin Wolf is részt vett.

 

Szintén májusban az angol jegybank közgazdásza, Jim Leaviss írt a London Telegraph-ban arról, hogy a „készpénznélküli társadalom megvalósítása kizárólag úgy lehetséges, ha „minden egyéb fizetési módszer kizárása mellett mindenki számára kötelezővé teszik az állami bankban vezetett elektronikus számlát", amit „közvetlenül az állam felügyelne".

http://www.telegraph.co.uk/finance/personalfinance/comment/11602399/Ban-cash-end-boom-and-bust.html#disqus_thread

http://www.infowars.com/report-jpmorganchase-bans-storage-of-cash-in-its-safety-deposit-boxes/

http://www.israeltoday.co.il/NewsItem/tabid/178/nid/24635/Default.aspx?hp=article_title

http://index.hu/gazdasag/2014/05/28/izrael_beszuntetheti_a_keszpenzt/

http://hvg.hu/gazdasag/20140528_Az_orszag_ahol_a_multe_lesz_a_keszpenz

http://www.zerohedge.com/news/2014-05-27/government-plan-would-transform-israel-world%E2%80%99s-first-cashless-society

 

 

Nagy-Britanniában például már minden 5000 font feletti készpénzfelvétel „gyanús tevékenységnek" minősül, miközben Franciaországban éppen holnaptól lép életbe az a törvény, amelynek értelmében 1000 euró feletti összeget tilos készpénzben kifizetni.

http://www.franceinfo.fr/actu/justice/article/terrorisme-les-paiements-en-liquide-de-plus-de-1-000-e-bientot-interdits-721881

 

 

Amikor a készpénz eltörlésére vonatkozó propaganda felerősödik, tudható, hogy a hatalom ideges és komolyabb lépésekre készül.

 

A gazdaságpolitikában nem létezik még egy olyan lépés, ami a szabadságot a készpénz betiltásához hasonló mértékben korlátozná.

 

Természetesen a készpénz megszűnésével erősödne a nemesfémek iránti érdeklődés, így azok szükségszerű betiltásával a teljes gazdasági diktatúrához már csupán egyetlen apróság hiányzik majd...

 

Források: http://libertyblitzkrieg.com/2015/08/27/the-financial-times-calls-for-ending-cash-calling-it-a-barbarous-relic/%20

http://www.infowars.com/financial-times-calls-for-abolishing-cash/