Az USA drón-háborúja – kiszivárogatott dokumentumok a drón hadviselésről

A The Intercept egy olyan független internetes portál, amely kiszivárogtatott dokumentumok alapján számol be az egyes hatalmak visszás gyakorlatáról. Most érdekes összeállítás jelent meg az oldalain: az USA drón háborújáról, annak mozgatórugóiról számolt be.

 

A kiszivárogtató személye (szerencsére a saját érdekében) nem ismert, dr annyit tudhatunk róla, hogy Snowden példája nyomán határozta el az anyagok kiadását.

Az anyagok - letölthető dokumentumok és elemzések érdekesek, melyek megmutatják, hogy milyen cinikusan állnak hozzá a bevetések tervezői szervezői és irányítói mindehoz. Szó sincsen arról amiről a sajtóban beszélnek. Nem preciziós csapások, nagyon sok sokszor vétlen civil, ahogyan mondják járulékos áldozattal járnak a bevetések. 1 valódi célpont kiiktatása átlagosan  30 +járulékos veszteség" halálával jár.

 

 

A hazai sajtóban egy két cikken kívül erről nem írnak. Egy szövetségesről rosszat ugyan.  De itt nem mások, hanem a saját dokumentumaik beszélnek a hideg számításról. Annyiban különbözik az egykori szovjet mentalitástól, hogy azoknál a saját katona nem számított. Itt meg az ellenfél civiljei.

 

 

https://theintercept.com/drone-papers/