logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://euroastra.info)

Űrkutatási évfordulók és események

Megjelentette: johannes
Dátum: 2016 feb 15 - 00:47

[0]A Magyar Posta alkalmi bélyegkisívet bocsát ki aktuális űrkutatási évfordulók és események bélyegképen történő megörökítése céljával. A bélyegkisív az ifjúsági tematika keretén belül jelenik meg, ezért grafikai kialakításában keveredik a valóság és a fikció, illetve a fotó és gyermekrajzszerű ábrázolásmód. A nyolc darab 115 Ft névértékű bélyeget tartalmazó kisív Nagy Péter és Nagy Zita grafikusművészek terve alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt-ben ofszet és UV-eljárás kombinációjával készült.

A fotó alapú bélyegek esetében Edward White és Alekszej Leonov űrsétájának 50. évfordulóját ünnepeljük. 1965. március 18-án Alekszej Leonov az első emberként lépett ki a világűrbe, s 12 percet töltött a Voszhod-2 űrhajó fedélzetén kívül. Edward White, a Gemini-4 űrhajósa ugyanebben az évben, június 3-án, már 36 percet repült a nyílt űrben.

[0]
A két aktuális eseményt bemutató bélyegen a New Horizons és a Dawn űrszonda található. Előbbit 2006. január 19-én indították a New Frontiers program első küldetése keretében. Repülése alatt megközelítette a Jupitert, és 2015. július 14-én ért el a Plutóhoz. A szonda célja ezt követően a Kuiper-öv legalább egy további égitestének meglátogatása. A Dawn a Discovery-program kilencedik űrszondája. Többek közt a Cerest is vizsgálja: 2015. március 6-án állt pályára a törpebolygó körül. Forrás: nyugat.hu
A kisív érdekessége, hogy UV-fénybe helyezve az aktuális űrkutatási évfordulók és események szövegesen olvashatók rajta, valamint előtűnnek Naprendszerünk bolygói, továbbá a két aktuális esemény szerint érintett törpebolygó, a Ceres és a Plútó stilizált pályája is.

 Magyar Posta [0]

Megjelenés: 2015. november 10.
Össznévérték: 920 Ft (A 115 Ft-os bélyeg megjelenéskor belföldi nem elsőbbségi szabványlevél és levelezőlap tarifának felel meg)
Nyomdai eljárás: ofszet+UV
Példányszám: 110.000 db
A bélyegek perforálási mérete 40x30 mm, a kisív külső vágási mérete 184x97mm.
Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
Fotó: Cultiris / AKG-IMAGES, Bridgeman Art Library és Science Photo Library
Tervező: Nagy Péter és Nagy Zita


Forrás URL:
http://euroastra.info/node/98930