Üdvözlettel 2016

A Magyar Posta Zrt. a hálózati forgalmi igényekre való tekintettel 2016. január 22-én névértékcserével ún. „EURÓPÁBA" és „EURÓPÁN KÍVÜLRE" feliratú értékjelzéssel bocsátja ki az 1999-ben, majd 2002-ben már kiadott „Üdvözlettel" elnevezésű két címletű forgalmi bélyegsorozatot.Az újdonság Rényi Krisztina és Svindt Ferenc tervei alapján a Pénzjegynyomdában készült. Január 22-től megvásárolható a Filapostán és az ország nagyobb postáin, de a Posta honlapján keresztül is megrendelhető.

Pipacs (Papaver rhoeas) – Búzatáblák, szántók szélének jellegzetes virága, mely a júniusi táj elengedhetetlen kelléke a búzavirággal együtt. A mákfélék családjába tartozó, kb. 40-60 cm magas egyéves növény, amelynek virágai négy lángvörös (ritkán rózsaszín) levélből állnak, melyek a tövükön fekete foltot viselnek. Szára vékony, felálló, fehér serteszőrök borítják. Régen festőnövényként és gyógynövényként egyaránt használták. Jó köhögéscsillapító, némileg nyugtató hatású teáját toroköblítésre használják.

Száratlan tárnics (Gentiana acaulis) – Dél-európai törmelékes hegyi lejtők évelő növénye. 5-10 cm magasra nő, kék színű tölcséres virágai jellemzően április-június folyamán nyílnak, de néha ősszel is virágba borul. Lándzsás, tojásdad levelei fényes zöldek. A napos, üde környezetet kedveli. A gyökérzetből készült gyógyteának májvédő hatást tulajdonítanak. Étvágytalanság vagy teltségérzettel kísért emésztési panaszok gyógyításában is használják. Forrás: botanikaland.hu, faiskola.hu

 

A bélyegeken értékjelzésként az „EURÓPÁBA" és „EURÓPÁN KÍVÜLRE" felirat szolgál, amely alapján a címletek alapvetően szabványméretű európai illetve Európán kívüli levél továbbítására alkalmasak.

Megjelenés: 2016. január 22.
Névérték: „EURÓPÁBA" és „EURÓPÁN KÍVÜLRE" (Megjelenéskor 305 illetve 355 Ft. Megfelelő névérték kiegészítéssel bármely belföldi, vagy külföldi küldeménytípusra felhasználható.)
Nyomdai eljárás: ofszet
Példányszám: forgalmi igények alapján
Perforálási méret: 33x26 mm
Bélyegek száma az ívben:100 db (10 vonalkód/ív)
Papírfajta: biztonsági
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Tervezőművész:Rényi Krisztina, Svindt Ferenc