logo
Közzétéve: EuroAstra Internet Magazin (http://euroastra.info)

150 éve született Tömörkény István

Megjelentette: johannes
Dátum: 2016 feb 15 - 00:59

[0]A Magyar Posta, a Magyar Kultúra Napján alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti Tömörkény István író, múzeum- és könyvtárigazgató születésének 150. évfordulóját. A 340 Ft névértékű bélyeg Andor András grafikusművész terve alapján készült. A bélyegképen Tömörkény István portréja, az alnyomaton egy általa írt levél részlete található. A borítékon a „Közművelődésnek" épített Kultúrpalotáról Schmidt Edgar budapesti kiadó által, 1902-ben készített képeslap részlete látható. Az újdonság január 22-től vásárolható meg a készlet függvényében az elsőnapi postákon valamint a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

Tömörkény István Szegeden és Makón végezte el iskoláit, majd gyógyszerésznek tanult. A kényelmes polgári életet ígérő patikusság helyett azonban az újságírói pályát választotta. Az egyéni hangjukat nehezen megtaláló írók közé tartozik, hosszú idő telik el, míg elhatározza, hogy 1893-ban kiadja első önálló kötetét Szegedi parasztok és egyéb urak címmel.
Közel negyedszázados alkotói korszakának termése további tizennégy kötetben látott napvilágot. Igazi műfaja a novella, ahol rendkívül tömören mond el bonyolult történeteket is. Néhány szavas jellemzés után szemléletesen öltenek alakot a szereplők. Néha úgy tesz, mintha pongyolán fogalmazna, de hamarosan kiderül, hogy ez is művészi fogás. A novellákban gyakran visszatérő alakok az olvasó személyes ismerősei lesznek. Mesterien játszik a hangulatokkal, vidáman induló történetből nyomasztó tragédia fejlődik, komor helyzetek váratlan fordulattal komikumba csapnak át. Írói öröksége a XX. századi magyar irodalom meghatározó kincse.

[0]
1904-1917 között irányította a szegedi Kultúrpalotát, azaz a városi múzeumot és Somogyi-könyvtárat, a mai Móra Ferenc Múzeum elődjét. Igazgatósága alatt biztos szellemi alapot teremtett a múzeum számára, melyre utóda, Móra Ferenc építkezni tudott. Munkásságához köthető többek között a néprajzi gyűjtemény létrehozása. Forrás: mek.oszk.hu/Móra Ferenc Múzeum, Szeged

[0]

Megjelenés: 2016. január 22.
Névérték: 340 Ft (Megjelenéskor belföldi hivatalos 2kg-ig terjedő irat, európai országokba elsőbbségi levelezőlap és szabványlevél postázásának megfelelő címletként használható.)
Nyomdai eljárás: ofszet
Példányszám: 200.000 db
Perforálási méret: 30x40 mm
Bélyegek száma az ívben:50 db (5 vonalkód/ív)
Papírfajta: mázolt (Chromo)
Gyártó: Pénzjegynyomda Zrt.
Forrás: Móra Ferenc Múzeum, Szeged
Tervezőművész:Andor András


Forrás URL:
http://euroastra.info/node/98936